Kunstraad geeft rekenfout toe

De extra bezuiniging op het nieuwe Amsterdamse kunstenplan voor de periode 2005-2008 bedraagt niet 3,8 maar 1,9 miljoen euro. Gisteren gaf de Amsterdamse Kunstraad toe een rekenfout gemaakt te hebben in haar advies aan wethouder Hannah Belliot.

De Kunstraad blijft erbij dat de schuld voor het misverstand ligt bij de onduidelijke communicatie van de wethouder en handhaaft de bezwaren tegen de extra bezuiniging. In totaal is er in het nieuwe kunstenplan 5,9 miljoen minder voor de Amsterdamse kunstinstellingen.

Vorige week ontstond onduidelijkheid over het bedrag waarover de Kunstraad de gemeente moet adviseren. Volgens de raad was Belliot onduidelijk in haar adviesaanvraag en zette zij de raad ,,willens en wetens op het verkeerde been'' door ,,verhullende'' ombuigingen. Op de afgesproken bezuiniging van vier miljoen euro kwam nog eens een bedrag van 3,8 miljoen, omdat de Kunstraad een verzoek om aanpassing van het prijspeil niet ontcijferd had. Volgens de raad ging dat geld bovendien naar Belliot zelf, die reserveringen maakte voor haar eigen beleid.

De Kunstraad gaat alle aanvragen en berekeningen opnieuw bekijken. Belliot heeft de afdeling financiën de opdracht gegeven de raad hierin bij te staan. De wethouder ,,is blij dat het misverstand uit de wereld is, maar vindt het jammer dat de Kunstraad niet krachtiger afstand heeft genomen van de termen die zij vorige week hebben gebruikt''. Haar woordvoerder: ,,De raad moet niet denken dat de wethouder het potje voor eigen beleid inlevert.'' Het belangrijkste gevolg van de herberekening is dat een geschrapt plan voor een instituut voor kunsteducatie alsnog gerealiseerd wordt.