Illegale stof in veevoer gevonden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe illegale groeibevorderaar voor vee gevonden. Het gaat om de stof glyburide. In een illegaal preparaat, dat via de zwarte markt werd verkocht, is naast glyburide ook androsteendion, de voorloper van het anabole steroïde testoteron, aangetroffen.

Glyburide is geen nieuwe stof. Diabetici gebruiken het om de productie van insuline door de alvleesklier te stimuleren. Dat de stof nu blijkbaar ook gebruikt wordt in de veehouderij is wél nieuw. Deze vondst van de illegale middelen staat los van de zoektocht naar het vermeende gebruik van een nieuw groeihormoon in de rundveehouderij, die het ministerie van Landbouw begin dit jaar begon.

Het onderzoek naar het gebruik van glyburide in de veehouderij, dat voor de Europese Unie werd uitgevoerd, is nog niet afgerond. De komende maanden zullen onderzoekers van het RIVM bekijken op welke schaal veehouders in Nederland en andere Europese lidstaten de stof illegaal gebruiken.

Het probleem daarbij is volgens een woordvoerder van het RIVM dat ,,de huidige methoden niet helemaal voldoen'' om het gebruik op te sporen. Glyburide, dat zelf geen hormoon is maar de natuurlijke aanmaak ervan in het dier stimuleert, verandert gaande dat proces. Dat veranderingsproces is inmiddels onder de loep genomen.

Bij het ministerie van Landbouw heerst enige verbazing dat het RIVM in deze fase van het onderzoek al met conclusies naar buitenkomt. ,,Het suggereert bepaalde aannames, die nog niet bewezen kunnen worden'', aldus een woordvoerster van het ministerie. De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft in Nederlandse monsters tot nu toe nog geen sporen van glyburide gevonden.

Het ministerie is ,,zeer alert'', zoals minister Veerman van Landbouw laatst schreef aan de Tweede Kamer, op signalen en zaken die kunnen wijzen op verboden hormoongebruik. ,,Recentelijk'' heeft de AID nog enkele ,,partijen'' zogenoemde pro-hormonen gevonden. Die worden door het laboratorium Rikilt onderzocht op hun werking. ,,Pro-hormonen zijn alleen illegaal als ze een groeibevorderend effect hebben.''