`Ik weet niet wat netwerken is'

Reïntegratiebedrijf Nettojob laat jongeren op de golfbaan tassen dragen van ondernemers. ,,Laat onze kansarmen ook eens netwerken.'

Als Carlos Albertus de bal vanaf een meter of vijf probeert te putten, staat zijn caddie klaar om de vlag uit de hole te trekken. Zoals de jongen vorige week heeft geleerd in een les golf-etiquette. Hij krijgt de vlag alleen niet uit de grond. En dan kan hij nog maar net op tijd opzij springen om de – gemiste – bal te ontwijken. De jongen kijkt bezorgd om zich heen en roept ,,sorry Carlos'. Gelukkig kunnen de golfers erom lachen: niets aan de hand.

Achttien `kansarme' jongeren kregen gisteren van het reïntegratiebureau Nettojob de kans op de golfbaan het Rijk van Nijmegen als tassendrager met mogelijke werkgevers in contact te komen. Dat kan wellicht een stage opleveren. Nettojob zal de deelnemers, die zichzelf moesten aanmelden, een jaar begeleiden om te zorgen dat ze hun werkplek ook behouden. De komende tijd bezoekt het bedrijf uit Haren nog zes golfbanen en hoopt het ongeveer zeventig jongeren aan een stageadres te helpen.

Simon Schiere, projectleider van Nettojob, vertelt dat de meeste caddies afkomstig zijn van een Nijmeegse school voor praktijkonderwijs en zonder begeleiding moeilijk aan een baan zouden komen. ,,Sommigen hebben een IQ van rond de tachtig; daar moeten ze het mee doen.' Volgens hem weten de golfende ondernemers die met het project meedoen weinig tot niets van dit soort jongeren. En de jongeren vinden golf een sport voor kakkers die de hele dag niets te doen hebben. Als ondernemers en jongeren samen vijf uur op de golfbaan lopen, stellen ze deze ideeën vanzelf bij, denkt Schiere.

Het project begon vorige week met een les golf-etiquette. Daar heeft Mohamed Abuker (16) geleerd dat je niet voor de bal mag staan als iemand gaat putten. Bij de les zaten ook ,,algemene omgangsvormen'. Schiere: ,,We kunnen ze ook een sollicitatietraining geven. Maar bij een sollicitatie krijg je maar een beperkte tijd om je waar te maken en daar zijn ze niet toe in staat.'

Golf is niet Abukers favoriete sport, maar hij wil wel graag een stageplaats als automonteur. Met het vragen om stageplaatsen zegt Schiere een beroep te doen op de sociaal-maatschappelijke kant van een bedrijf. ,,De werkgever moet zich ervan bewust zijn dat hij meer aan begeleiding zal moeten doen dan bij andere stagiaires.'

Lang niet alle caddies vinden meteen een stage. Jan Thoonsen, directeur van een ijzergieterij, moet zijn caddie teleurstellen. Hij neemt regelmatig mensen van deze school aan, maar nu even niet. ,,Dat heeft met de economische omstandigheden te maken.' Rob Timmermans heeft administratief werk te vergeven, maar zijn caddie studeert voor heftruckchauffeur.

Caddie Nathalie Leupens (16), die kokkin wil worden, puft na afloop uit op het terras. Ze weet ,,eigenlijk niet wat netwerken is'. Ze heeft een vermoeiende en een beetje saaie middag gehad, want ze heeft bijna niet met de golfers gepraat omdat die alles zelf wilden doen. Leupens heeft wel geleerd ,,hoe je met mensen omgaat'. Ze gaf altijd ,,heel bot antwoord' als iemand iets vroeg. Als nu iemand vraagt hoe het met haar gaat, zegt ze: ,,Goed, en met jou?'

Gerectificeerd

Netwerken

In het artikel `Ik weet niet wat netwerken is' (18 mei, pagina 15) staat dat het project met `kansarme' jongeren plaatsvond op golfbaan Het Rijk van Nijmegen. Het was Burggolf in Wijchen.

    • Elske Schouten