Hoofd Rode Kruis Washington stapt op

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Washington, Christophe Girod, heeft ontslag genomen. De Zwitser, al meer dan zeventien jaar in dienst van het Rode Kruis, gaf geen nader commentaar op zijn vertrek ,,om persoonlijke redenen''.

Al langer was bekend dat Girod ontevreden was over de manier waarop het Internationale Rode Kruis (ICRC) altijd neutraal wil blijven en omwille van die neutraliteit zich niet openlijk uitspreekt over mensenrechtenschendingen die de organisatie constateert. In navolging van het hoofd van de ICRC-missie naar de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay sprak hij vorig jaar zijn afschuw uit over de onbepaalde detentie van de 595 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders die er gevangen zitten. Girod heeft herhaaldelijk bij de VS aangedrongen op verbetering van de situatie.

De rol van het ICRC-kantoor in Washington is sinds het begin van de oorlog tegen terreur, eind 2001, steeds internationaler geworden. Het houdt zich naast gevangenisbezoeken in de VS en Canada ook bezig met de krijgsgevangenen in Amerikaanse handen in Afghanistan, Irak en Guantánamo Bay.