Hoge groei Japan verrast markt

De Japanse economie, de op een na grootste ter wereld, heeft de markten verrast met opnieuw een forse groei. Voor het eerst droeg ook de binnenlandse consumptie bij aan de expansie, zo blijkt uit kwartaalcijfers die vandaag door het bureau van het Japanse kabinet zijn gepubliceerd.

In het eerste kwartaal groeide de Japanse economie met 1,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal – op jaarbasis is dat 5,6 procent, aanzienlijk meer dan de 3,8 procent die analisten hadden verwacht en ook meer dan de Amerikaanse economie groeit.

De consumptie nam ruim een derde van de groei voor haar rekening, investeringen een vierde en export een vijfde. In het vorige kwartaal, toen de groei met 6,4 procent op jaarbasis nog hoger uitkwam en Japan de snelste groei sinds dertien jaar bereikte, hadden de laatste twee nog de overhand en speelde de consumptie nog almaar geen noemenswaardige rol. Nu draagt de binnenlandse vraag 1,1 procentpunt bij aan de groei en de buitenlandse vraag 0,3 procentpunt, zo meldde vandaag het kabinetsbureau.

Zolang het aantrekken van de consumptie uitbleef – die 80 procent van de Japanse economie uitmaakt – hadden analisten weinig vertrouwen in de duurzaamheid van het Japanse herstel. Het herstel begon met de export en ,,heeft zich verspreid naar de rest van de economie'', zei Peter Morgan, econoom bij de Britse bank HSBC in Tokio vandaag tegen de Wall Street Journal Asian.

De deflatie vertekent overigens de hoge Japanse groei. In het eerste kwartaal daalde het prijsniveau met 2,6 procent vergeleken met een jaar geleden. Bovendien zijn volgens waarnemers de Japanse overheidsstatistieken notoir onbetrouwbaar. Dat neemt niet weg dat economen verwachten dat de economische groei aanhoudt.

In het begrotingsjaar 2004, dat eindigde op 31 maart, groeide volgens het kabinetsbureau de economie met 3,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Daarmee lijkt Japan `het verloren decennium' – de `groeiloze' jaren negentig – achter zich gelaten te hebben.

Japan dankt zijn jongste economische opleving vooral aan de export naar China. Zo nam volgens cijfers van de zakenbank Credit Suisse First Boston in Hongkong vorig jaar de Japanse export naar China toe met 33 procent, naar de rest van de wereld met 1 procent. Als de hoge economische groei in China afneemt, wat de Chinese autoriteiten overigens wensen, zou met name Japan onmiddellijk de gevolgen voelen. Vorige week werd bekend dat de orders voor machines in maart in Japan met 3,2 procent waren gedaald. Juist vandaag maakte China bekend dat zijn investeringsgroei in april iets is afgevlakt vergeleken met die een maand eerder.