Het Carlyle-complot

Als de Carlyle Group al niet zou hebben bestaan, zo schreef het blad Euromoney begin dit jaar, dan zouden samenzweerderstheoretici haar wel hebben uitgevonden. Wie naar de bestuurders en adviseurs van de Amerikaanse investeringsmaatschappij kijkt, komt inderdaad in de verleiding. Met onder vele, vele anderen James Baker, oud SEC-topman Arthur Levitt, oud-defensietopper Frank Carlucci en de Britse ex-premier John Major komt de toplaag nauw overeen met wat databank Hoover's al omschreef als president Bush' gastenlijst voor zijn inaugurele bal.

Op het filmfestival in Cannes trok de film Fahrenheit 9/11 van de Amerikaanse schrijver en regisseur Michael Moore afgelopen weekeinde dan ook veel aandacht. Anti-Bush-activist Moore besteedt de helft van de film aan de macht van Carlyle, dat samen met de concerns Bechtel en Halliburton door de anti-Bush-lobby wordt gezien als het fundament van een nieuw militair-industrieel-financieel complex.

Wordt Nederland ook opgeslokt door het Carlyle-complot? Wie Umberto Eco's De slinger van Foucault nog eens leest, weet hoe prachtig samenzweerderstheoretici kunnen doordraven. Vanmorgen kondigden twee directeuren van het Nederlandse oliebedrijf Petroplus aan hun bedrijf te kopen, met behulp van onder meer: Carlyle. O jee. Eerder kocht Carlyle samen met een andere investeerder het kabelbedrijf Casema, een mogelijke concurrent van telecommaatschappij Versatel, waarvan topman Raj Raithatha adviseur is van Carlyle. Een offensief? Vorig jaar trok Carlyle een van de meest invloedrijke mannen uit het Nederlandse bedrijfsleven aan als adviseur: oud-Akzo Nobel, oud VNO-voorzitter Cees van Lede. Van Lede heeft een baaierd aan invloedrijke commissariaten, onder meer bij ING en Heineken. Petroplus-commissaris J. Lindenbergh komt van ING, en president-commissaris K. Vuursteen is oud-topman van Heineken en commissaris bij ING. ING heeft op haar beurt een joint venture met de Chinese verzekeraar China Pacific, waarmee Carlyle onderhandelt over een deelname van 25 procent. En ING, zo werd in maart bericht, zou gaan deelnemen in het Italiaanse vastgoedbedrijf Aprile. Een van de andere partners: Carlyle, dat ook investeert in het Londense Trema, dat financiële software levert aan onder meer verzekeraar en ING's branchegenoot Aegon. Aha! Aegon staat tegenwoordig onder leiding van een Amerikaan, Don Shepard. Nu is Aegon eigenaar van het Amerikaanse assurantieconcern TransAmerica, bekend van de piramidevormige wolkenkrabber in San Francisco. En raad eens wie daar kantoor houdt? Carlyle.

Alles wijst er op: de overname van Petroplus is deel van een groot complot. Waar is Michael Moore als je hem nodig hebt?

Gerectificeerd

Van Lede

In het artikel Het Carlyle-complot (rubriek Lux, 18 mei, pagina 15) staat dat oud-Akzo-topman Cees van Lede een baaierd aan commissariaten heeft, onder meer bij ING en Heineken. Hij is geen commissaris bij ING.

    • Maarten Schinkel