Herstel winst voor Air France

Europa's grootste luchtvaartmaatschappij Air France heeft vorig kwartaal weer winst gemaakt, met name door het toegenomen aantal reizen naar Azië en het Midden-Oosten, waar een jaar geleden een dip optrad als gevolg van de longziekte sars en de oorlog in Irak.

De nettowinst van het 31 maart beëindigde vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van Air France kwam op 13 miljoen euro, tegen een verlies van 103 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten hadden een verlies van 27 miljoen voorspeld. De omzet bleef stabiel op 3,01 miljard. Air France verkocht 5 procent meer tickets.

Het was voor het laatst dat Air France zelfstandig cijfers publiceerde. Vanaf het nu lopende kwartaal worden de resultaten van Air France gecombineerd met die van KLM, waarvan de overname inmiddels voltooid is. Air France verwacht als gevolg van die overname vanaf 2006 zo'n 500 miljoen euro per jaar te kunnen besparen, door het schrappen van overlappende routes en het combineren van activiteiten als de inkoop van brandstoffen.

,,We zijn blij dat we in zo'n moeilijk jaar een positief resultaat hebben behaald'', zei operationeel bestuurder Gourgeon vanmorgen. ,,We verwachten voor dit jaar een grote stijging van de operationele winst, zolang de prijs van een vat olie gemiddeld niet boven de 33 dollar uitkomt.'' Daar ziet het voorlopig niet naar uit, aangezien de Amerikaanse olieprijs gisteren op 41,85 dollar stond. Air France gaat nu een brandstoftoeslag van 3 euro per ticket rekenen. Pas als de olieprijs weer op 30 dollar staat, vervalt de toeslag.

Gourgeon zei dat de gemiddelde omzet per gevlogen kilometer 2,2 procent vorig kwartaal was gedaald door de zwakke Franse economie en de prijzenslag met de goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Easyjet.

Air France heeft verder besloten de bestelling van zijn eerste A380-toestel van Airbus uit te stellen van december 2006 tot april 2007 omdat de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs de voor het toestel benodigde vertrekhal niet eerder klaar heeft.