`Grootste roof' verijdeld

Met de hulp van Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon, het gespecialiseerde dieventeam uit de film Oceans Eleven, was de grootste roof uit de geschiedenis van Groot-Brittannië misschien wel gelukt. Nu zijn acht mannen er niet in geslaagd om gisteren op de luchthaven Heathrow in Londen een roof van 120 miljoen euro tot een goed einde te brengen.

Volgens de Londense politie wilden de acht ongeveer 60 miljoen euro in bankbiljetten en 60 miljoen euro zuiver goud uit een loods van Swissport Cargo ontvreemden. Het gaat volgens Scotland Yard om een ,,zeer goed georganiseerde criminele bende''. De overval was tot in de puntjes gepland. De rovers raakten met officiële documenten probleemloos langs alle controleposten en sloegen toe vlak nadat de waardevolle vracht in de loods was afgeleverd. Met een vuurwapen en messen overmeesterden ze de werknemers van de loods.

Toch was de politie hun net een stapje voor. Honderd agenten lagen de acht op te wachten. Ze slaagden er zonder problemen in om zes van hen te arresteren nadat ze de bestelwagen die als vluchtauto moest dienen, onklaar hadden gemaakt door de banden lek te schieten. Twee andere rovers overmeesterden een bestuurder van een auto en gingen er met zijn bestelwagen vandoor. Een van hen gaf zich later aan bij de politie. De andere is voortvluchtig.

Bij de mislukte overval raakte een politieagent licht gewond. Volgens een verklaring van Swissport werd geen enkele werknemer van het bedrijf gewond. Toch zou het voor velen een ,,schokkende ervaring'' geweest zijn. ,,Enkele bestuursleden van ons bedrijf waren op de hoogte van de geplande overval. Maar om de operatie niet te schaden konden we de rest van het personeel hiervan niet op de hoogte brengen'', zei een woordvoerder van het bedrijf.