Feestvieren met nepaandelen Google

Een 30-jarige Nederlander heeft voor een federale rechtbank in New York gisteren bekend dat hij niet-bestaande aandelen van internetbedrijf Google heeft verkocht.

De man zou investeerders voor een bedrag van 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) hebben laten intekenen op de aandelen. Toen de FBI hem aanhield, was 500.000 dollar overgemaakt naar bankrekeningen van de verdachte, die hiervan vanaf eind 2003 al 350.000 dollar had gespendeerd aan nachtclubs, horloges voor vrienden, en restaurants en hotels waar hij bedienden fooien van 100 dollar gaf. De verdachte kan een celstraf tot bijna vijf jaar krijgen.

De man wilde gebruikmaken van de verwachte beursgang van de internetzoekmachine Google. Hij deed zich onder meer voor als een oude studievriend van de twee oprichters van Google.

Eind april kondigde het internetbedrijf de beursgang aan, die 2,7 miljard dollar moet opbrengen. Google zal zijn aandelen aanbieden via een zogenoemde Dutch auction. Geïnteresseerden kunnen via internet, telefoon of fax aangeven hoeveel aandelen ze willen hebben en tegen welke prijs. Google kiest de hoogste prijs waarop het de aandelen kan verkopen. Bieders die op dit niveau hebben ingezet of daarboven, worden de eigenaars. Deze methode is genoemd naar de wijze waarop in Nederland bloemen en planten worden geveild.

De investeerders die in de verhalen van de Nederlander waren getuind, onder wieeen zakenbankier en de CEO van een wereldwijd concern, hadden ingetekend voor 12 dollar per aandeel. De fraude kwam aan het licht toen de bankier argwaan kreeg en zijn geld terugeiste.