Farmaclaim van 1 mld

Het farmaciebedrijf Wyeth moet een schadevergoeding van 1 miljard dollar (835 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Cynthia Cappel-Coffey die vorig jaar overleed na het gebruik van medicijnen van Wyeth. Gisteren bevestigde een Texaanse rechter het eerdere oordeel van een jury die Wyeth schuldig achtte aan de dood van Cappel. Zowel Wyeth als juridische deskundigen gaan ervan uit dat in hoger beroep de schadevergoeding fors zal worden teruggebracht. De rechter nam het bedrag van de jury ongewijzigd over.

De vrouw slikte Pondimin, een geneesmiddel dat werd gebruikt voor mensen die willen afslanken. Cappel overleed vorig jaar en als doodsoorzaak werd een hartziekte geconstateerd die volgens artsen het gevolg was van Pondimin. Het middel is al in 1997 van de markt gehaald toen bleek dat zich geregeld klachten aan hartkleppen en longen voordeden.

Het in New York gevestigde Wyeth heeft inmiddels 16,6 miljard dollar gereserveerd om schikkingen te financieren rond de medicijnen Pondimin en (het vergelijkbare) Redux. Bijna 6 miljoen Amerikanen hebben de middelen geslikt.