EnergieNed blij met vrije markt

De federatie van energiebedrijven, EnergieNed heeft vertrouwen in de liberalisering van de energiemarkt op 1 juli. Dit vertrouwen baseert EnergieNed na testen van de gegevensuitwisselingen tussen energiebedrijven en netbeheerders, liet de organisatie vanochtend weten.

Vanaf 1 juli mogen particulieren kiezen bij welk energiebedrijf zij hun gas en electriciteit inkopen. Omdat na de invoering van de vrije markt veel mensen van electriciteitsbedrijf wisselen, moeten de bedrijven gegevens overdragen. Daarom heeft EnergieNed testen uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de communicatie tussen energiebedrijven onderling en de energiebedrijven en netbeheerders goed verloopt.

De Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe) oordeelde eerder al dat de energiebedrijven klaar zijn voor de liberalisering, net als de commissie Van Rooy, die onderzoek deed in opdracht van Economische Zaken. In eerste instantie had minister Brinkhorst (Economische Zaken) de vrije energiemarkt voor particulieren op 1 januari 2004 willen invoeren. Omdat de energiebedrijven toen niet goed voorbereid waren, heeft hij dat een half jaar uitgesteld.

Om de liberalisering in goede banen te leiden, hebben de netbeheerders vijfhonderd tot duizend extra medewerkers vrijgemaakt om eventuele problemen te verhelpen. Bovendien kunnen particulieren sinds gisteren al aan het energiebedrijf melden of zij 1 juli van leverancier willen wisselen, zodat zij zich kunnen voorbereiden.