Een zwijgzame dribbelaar

Hij kon voor een paar ton naar Fiorentina en een blanco cheque tekenen bij Nice, maar tot opluchting van Friesland en omstreken koos Abe Lenstra in de jaren vijftig niet voor het grote geld. De linksbinnen met de karakteristieke stijl – hoofd omlaag en de bal aan de voeten gekleefd – was bevreesd voor een buitenlands avontuur. Hij permitteerde zich pas in zijn sportieve nadagen een uitstapje, naar Sportclub Enschede.

Abe stond in de kwaliteitsarme competitie van Noord-Nederland op eenzame hoogte, vertellen zijn ondervraagde ploeggenoten in de NOS-documentaire `Abe, Fries Wonder'. Zijn zwarte kuif (of lok?) kreeg extra glans na de strafexpeditie tegen Ajax om het algemeen kampioenschap. Bijna in zijn eentje boog hij op 7 mei 1950 een 5-1 achterstand om in een 6-5 zege. De Amsterdammers hadden hem in het veld uitgemaakt voor `boer' en `Friese stier'.

Abe speelde tussen 1940 en 1959 47 interlands. Dit aantal had veel groter kunnen zijn, als hij niet zo principieel was geweest. Een bondscoach die hem op de `verkeerde' positie wilde laten spelen, kreeg keurig een bedankje. Voor zijn werkgever deed hij niet aan dienstweigering. `Abeveen' luidde de bijnaam van de club. Het ontzag voor de vedette was zo groot, dat alleen broer Jan hem durfde toe te spreken als hij weer eens met de handen in de zij stond te kijken naar het geklungel om hem heen.

Abe was een momentenvoetballer, die met één actie een wedstrijd kon beslissen. Hij kon trouwens ook goed vissen, dammen, schaatsen, tennissen, biljarten en eieren zoeken. En hij stond bekend om zijn nukkige en zwijgzame houding. De waterdragers van het elftal kregen nooit een complimentje, geven zij in de documentaire mondjesmaat toe. Nee, heel aardig was Abe zeker niet. Toch bleven zij zich voor hem in het zweet werken, uit bewondering en angst voor represailles.

In 1977 kreeg Abe een hersenbloeding; in 1985 stierf hij. Hij zweeg tot aan zijn dood over zijn leven in een rolstoel. Belangstellenden kregen slechts één wedervraag: ,,Hoe dácht je dat ik me voelde?'' Abe kreeg een postuum eerbetoon: het nieuwe stadion van Heerenveen kreeg zijn naam. Voor de hoofdingang staat een beeldje – Abe, met het hoofd omlaag.

Abe, Fries wonder, NOS, Ned.3, 21.28-22.23u.

    • Jaap Bloembergen