Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bot: Nederland langer in Irak

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) gaat ervan uit dat de Nederlandse aanwezigheid in Irak wordt verlengd. Hij zei dat na afloop van een bijeenkomst met zijn EU-collega's van Buitenlandse Zaken gisteren in Brussel.

Zijn uitgangspunt daarbij is dat er een goede VN-resolutie komt om de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak te legitimeren. Volgens Bot moet in de VN-resolutie duidelijk staan welke status de multinationale troepenmacht krijgt, hoe het politieke proces in Irak verder gaat verlopen en wat de rol van de Verenigde Naties zelf zal zijn.

Het Nederlandse kabinet moet binnen enkele weken besluiten of de ruim 1.200 Nederlandse militairen die in Zuid-Irak zijn gelegerd ook na 15 juli zullen blijven. Vanuit de Verenigde Staten is de afgelopen tijd druk op Nederland uitgeoefend om te blijven.

Binnen de centrumrechtse regeringscoalitie heeft D66 de grootste aarzelingen over voortzetting van de Nederlandse aanwezigheid. De grootste oppositiepartij, de PvdA, vindt dat de Nederlandse troepen moeten worden teruggetrokken als er geen duidelijker VN-mandaat komt.

Minister Bot heeft gisteren bij zijn collega's in Brussel aangedrongen op haast om een VN-resolutie tot stand te brengen. Hij zei recentelijk nog contact met de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te hebben gehad over de inhoud van de gewenste VN-uitspraak.

Bot vindt dat de Iraakse politiemacht en de internationale troepen onder hetzelfde commando moeten komen te staan. Het is volgens hem ,,uiteindelijk de bedoeling dat de mensen het daar zelf overnemen''. ,,Wij moeten hen daar alleen behulpzaam bij zijn.''

Ook tegenover de Arabische televisiezender al-Jazeera verklaarde Bot gisteren dat Nederland in principe de missie in Irak wil voortzetten. ,,We zitten daar nu en we hebben de uitnodiging van de lokale autoriteiten en iedereen om te blijven, ook na de ongelukkige gebeurtenissen van vorige week.''