Bonden in actie tegen ABN Amro

Vakbondsbestuurders van De Unie, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en de BBV (beroepsorganisatie banken verzekeringen) voerden vanmorgen actie bij het hoofdkantoor van ABN Amro tegen `massaal banenverlies'. Op de ramen van het kantoor hingen aanplakbiljetten met `STOP reorganisatie outsourcing off shoring' (verhuizen werk naar buitenland). Beveiligingsbeambten verwijderden die snel.

,,We hebben zo'n duizend briefkaarten uitgedeeld, die aan Groenink kunnen worden opgestuurd. Niet slecht'', zei Erik Langeweg van CNV Dienstenbond. De bonden zijn de voortdurende reorganisaties bij Nederlands grootste bank beu. Zeker nu ABN Amro zo'n goed jaar achter de rug heeft: in 2003 werd een recordwinst van 3,16 miljard gerealiseerd. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink kreeg een stevige bonus. Dat wekte extra woede en zwengelde deze gezamenlijke bondenactie aan, met briefkaarten vol protestteksten, geadresseerd aan ,,R. Groenink, voorzitter raad van bestuur ABN Amro NV''. De boodschap van het bankpersoneel aan hun baas Groenink is duidelijk: ,,U uw bonus – ik mijn baan!''

Volgens de bonden staan bij de bank 2.800 banen op de tocht, onder meer als het gevolg van outsourcing van ICT-werk of verplaatsing van hoogwaardig werk naar het buitenland. ,,Het gaat goed met het bedrijf. Maar als dat niet leidt tot behoud van werkgelegenheid, dan krijg je natuurlijk onvrede'', zegt Huug Gorter van FNV Bondgenoten.