Annan wil miljard dollar extra voor vredesmissies

VN-chef Kofi Annan heeft gisteren gezegd dat de VN dit jaar een miljard dollar extra nodig hebben voor de uitvoering van hun vredesmissies. Daarmee zou het VN-budget voor vredeshandhaving naar bijna 4 miljard dollar stijgen. Volgens Annan hebben de VN meer soldaten, geld en materieel nodig. Nu dienen 53.000 soldaten, militaire waarnemers en politiemensen in vijftien VN-vredesmissies, het hoogste aantal sinds 1995, toen de VN-operatie in Bosnië mislukte. Daarnaast heeft de VN-Veiligheidsraad onlangs een missie voor Haïti goedgekeurd en die in Ivoorkust uitgebreid. Nieuwe missies voor Burundi en Soedan zijn in voorbereiding. ,,Onze plicht is aan deze eisen te voldoen en de mogelijkheden te grijpen om langdurige conflicten tot een einde te brengen'', zei Annan gisteren in de Veiligheidsraad. De raad nam een verklaring aan, die de lidstaten oproept om de VN te voorzien van de ,,politieke en financiële steun''.