Zwolle degradeert na figurantenbal

FC Zwolle is op de laatste speeldag alsnog het kind van de rekening geworden in de eredivisie. De ploeg van coach Hennie Spijkerman werd gisteren door Feyenoord met 7-1 platgewalst, terwijl de degradatiekandidaten Vitesse en Volendam beide hun thuisduels wonnen. Hierdoor eindigde Zwolle als laatste en is rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie een feit.

Afgaand op het dramatisch slechte spel van Zwolle in de Kuip, was het mislopen van de nacompetitie dik verdiend. Gezien de inhaalrace die de laatste maanden was ingezet, vond Spijkerman dat de monsterzege van Feyenoord, dat daarmee het afscheid van coach Van Marwijk en verdediger Van Wonderen extra glans gaf, zijn team tekort deed. ,,We hebben de laatste drie maanden een goede periode gehad. We zijn van ver gekomen. We hebben tegen Willem II (gelijkspel vorige week, red.) een kans gehad, maar dat is mislukt'', zei een ontgoochelde Spijkerman.

De 53-jarige coach, die begin oktober aantrad nadat zijn voorganger Peter Boeve na een spelersopstand was ontslagen, kon niet aan de bittere conclusie ontkomen dat Zwolle in feite vorige week al was gedegradeerd. Zijn sombere voorspelling na het doelpuntloze gelijkspel tegen Willem II dat lijfsbehoud een lastige opgave zou worden omdat Feyenoord het afscheidsfeest van onder andere Van Marwijk met een zege zou willen opluisteren, werd gisteren werkelijkheid. Het duel met Willem II bleek achteraf de genadeslag. Anderzijds stelde Spijkerman dat zijn team ,,over 34 wedstrijden'' was gedegradeerd. ,,We pakten voor de winterstop te weinig punten.''

De wijze waarop Zwolle veelvuldig balverlies leed en werd overlopen op het middenveld en Feyenoord zodoende vrije doortocht gaf, nam af en toe de vorm van een slapstick aan. Centrale verdediger Yobo eiste in negatieve zin de hoofdrol voor zich op in het figurantenbal. De vervanger van vaste waarde Almeida verzuimde het centrum af te dekken en werd bij een 3-0 achterstand na ruim een kwartier door Spijkerman uit zijn lijden verlost.

De coach weigerde de gewisselde Yobo als zondebok te bestempelen: ,,We zijn met zijn allen schuldig''. Zwolle had als team gefaald, vond Spijkerman die het gemis van verdediger Almeida ,,het grootste probleem'' noemde. ,,Hij straalt vertrouwen uit naar de andere spelers. Je kon aan iedereen merken dat hij er niet bij was. We hielden achterin open huis en zijn geslacht op balverlies'', zei Spijkerman.

Geen moment wekte Zwolle de indruk dat het voor lijfsbehoud vocht. Als verlamd speelde de ploeg, die begin februari met acht punten uit twintig duels nog troosteloos onderaan stond en de laatste maanden op basis van vechtlust een indrukwekkende inhaalslag had gemaakt en Volendam tot hekkensluiter degradeerde. Spijkerman constateerde dat Zwolle na de snelle achterstand ,,als een kaartenhuis in elkaar was gestort''.

,,De jongens waren onder de indruk van het publiek'', verklaarde Spijkerman de apathie van zijn spelers. Hij had na de 3-0 al de kleedkamer willen opzoeken om daarna zo snel mogelijk in de bus te stappen. Maar dat werd de voormalige coach van Emmen niet gegund. Spijkerman was gedwongen de slachtpartij – de spelers van Feyenoord bezorgden hun vertrekkende coach de grootste zege in diens vierjarige verblijf bij de stadionclub – tot het eind uit te zitten. ,,De manier waarop we degraderen is extra wrang. Dit is een enorme deceptie'', aldus de coach.

Ironisch genoeg wist de door de selectie van Zwolle verguisde voorganger van Spijkerman de club vorig seizoen met hangen en wurgen wél te behouden voor de eredivisie. Via de nacompetitie weliswaar, maar die kans is Spijkerman geeneens gegund. Over de resultaten van Boeve en zijn eigen prestatie wilde Spijkerman, die bij zijn aantreden zei dat een zeventiende plaats en het ontlopen van rechtstreekse degradatie het maximaal haalbare was, niet speculeren. ,,Daar kan ik niks mee. Toen ik kwam verloren we ook veel en ging het een tijd niet goed. Pas later begon het te marcheren.''

Spijkerman, een voormalig bankdirecteur die koos voor een loopbaan als coach in het betaalde voetbal, wist dat hem een ondankbare taak wachtte toen hij in oktober het roer overnam van Boeve. Zwolle stond afgetekend laatste en geld voor versterkingen was er niet. Toch waagde de voormalige jeugdspeler van PEC Zwolle, gedreven door clubliefde en zijn ambitie om in de eredivisie te werken, de overstap van Emmen naar Zwolle.

Des te bitterder is voor Spijkerman de roemloze aftocht uit de eredivisie, waar hem slechts driekwart seizoen was gegund om zich op het hoogste niveau als coach te bewijzen. Toch weigerde Spijkerman het hoofd in de schoot te leggen. De coach hoopt op een snelle terugkeer van het noodlijdende Zwolle, dat aan het begin van het seizoen met een gemeentelijke garantie van negen ton alsnog een licentie van de KNVB bemachtigde en vorige maand nog door spelerspensioenfonds CFK op de vingers werd getikt omdat het al drie maanden geen premies had afgedragen.

Hoewel hij zich realiseert dat de huidige begroting van 4,8 miljoen euro – mede door clausules in sponsorcontracten – volgend jaar omlaag gaat en versterking van de selectie eigenlijk onbetaalbaar is, sprak Spijkerman gisteren strijdlustig: ,,Ik heb er nu aan geroken en dat versterkt mijn ambitie om zo snel mogelijk terug te komen in de eredivisie. Ik vind dat de club die doelstelling ook moet neerleggen.''

Feyenoord 7 FC Zwolle 1

Ruststand 4-0. 2. Lazovic 1-0, 9. Lazovic 2-0, 15. Kuijt 3-0, 29. Kuijt 4-0, 50. Paauwe 5-0, 62. Lim-Duan 5-1, 79. Kuijt 6-1, 82. Lazovic 7-1. Sch: Temmink. Toesch: 44.000. Gele Kaart: Buffel (Feyenoord).

    • Pieter de Vries