Zingende filmdiva

De zangeres en actrice Marika Rökk, die zondag op 90-jarige leeftijd is overleden, was de laatste van de legendarische Duitse filmdiva's uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het nazi-bewind vormde zij het dansende en kittig kwinkelerende middelpunt van een groot aantal revue-films volgens het voorbeeld van Hollywood, waarin de oorlog nauwgezet buiten beeld werd gelaten. ,,Ik kon het regime niet beoordelen, want ik was totaal apolitiek'', schreef ze in haar memoires.

Marika Rökk was de dochter van Hongaarse ouders, nam danslessen in Boedapest, werd acrobate in de Wintergarten in Berlijn en werkte bij circus Renz, tot ze in 1934 werd ontdekt door de Duitse filmindustrie. Tot het eind van de oorlog speelde ze, doorgaans onder regie van haar latere echtgenoot Georg Jacoby, in veertien films – vaak als revuemeisje dat uitgroeit tot ster. In drie films was de nu honderdjarige Johannes Heesters haar tegenspeler.

Ook in bezet Nederland sprak de guitig ogende Marika Rökk in films als Es war eine rauschende Ballnacht, Kora Terry en Hab' mich lieb tot veler verbeelding. Na de oorlog werd ze vrijgesproken van collaboratie en verscheen ze wederom in veertien films, waaronder operetteverfilmingen als Die Csardasfürstin en Die Fledermaus. Maar allengs werd haar werkterrein verplaatst naar de Berlijnse en Weense theaters, waar ze nog menigmaal in operettes glorieerde – tot ze een parodie op zichzelf werd. De laatste twintig jaar trad ze niet meer op. ,,Blijf aan mij denken!'' riep ze bij haar afscheid.

    • Henk van Gelder