WK voetbal alsnog aan Zuid-Afrika toegewezen

Zuid-Afrika is zaterdag in Zürich gekozen als het land waar in 2010 het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Van de 24 leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA gaven veertien hun stem aan Zuid-Afrika en tien aan Marokko.

Egypte, het derde kandidaatland, kreeg niet één stem. Voor de stemming op het hoofdkantoor van de FIFA had Tunesië zich als kandidaat teruggetrokken en werd Libië als gegadigde geweigerd, doordat het land niet aan alle eisen van de FIFA had voldaan. Dat was mede het gevolg van de weigering van de FIFA een gezamenlijke kandidatuur toe te staan.

De uitverkiezing van Zuid-Afrika als organisator van het eerste WK voetbal op het Afrikaanse continent was geen verrassing. Het land was op zowel emotionele als zakelijke gronden favoriet.

Vier jaar geleden werd Zuid-Afrika voor de toewijzing van de eindronde in 2006 met een verschil van één stem verslagen door Duitsland, nadat de Nieuw-Zeelander Jack Dempsey zijn mandaat van Oceanië schond door niet voor Zuid-Afrika te kiezen, maar zich van stemming te onthouden. De Afrikanen voelden zich na die uitslag `geflikt', een gevoel dat blijkens de reacties breed werd gedeeld.

Niet alleen in zijn positie als afgewezen minnaar, maar ook vanwege zijn goede bid was Zuid-Afrika op voorhand de sterkste kandidaat. Het had op concurrent Marokko bovendien voor dat er veel grote (rugby)stadions beschikbaar zijn en dat veel ervaring is opgedaan met de organisatie van het WK cricket en het WK rugby.

Tegenover de BBC verklaarde FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat verschillende leden van het uitvoerend comité inderdaad een emotionele keus hebben gemaakt. ,,De meeste leden stemden met hun hart'', aldus Blatter, die de toewijzing van het wereldkampioenschap aan Zuid-Afrika speciaal noemde, omdat het land pas tien jaar verlost is van de internationale sportboycot. ,,Maar als multiculturele en multiraciale samenleving is Zuid-Afrika bij uitstek geschikt als organisator.''

Een opvatting die in Marokko niet wordt gedeeld, want de Noord-Afrikanen reageerden uitgesproken teleurgesteld op de uitslag. Het Marokkaanse kandidaatscomité veronderstelde vooraf minimaal gelijkwaardig te zijn aan Zuid-Afrika en had gehoopt de eerste Arabische gastheer van het WK te kunnen zijn.

Said Nejjar, lid van het Marokkaans kandidaatscomité, liet zijn frustratie de vrije loop en reageerde met een aanval op de FIFA-voorzitter. ,,Blatter heeft al zijn invloed aangewend om de uitkomst van de verkiezing te beïnvloeden'', zei hij tegenover de BBC. ,,Als baas van de FIFA bepaalt Blatter alles'', fulmineerde Nejjar.

Saad Kettani, voorzitter van het Marokkaanse kandidaatscomité, liet zich genuanceerder uit. ,,Wij zijn niet teleurgesteld, omdat de miljarden tv-kijkers hebben kunnen zien dat Marokko een voortreffelijk bod had.''

Na afloop van de stemming moest Blatter zich nog wel verdedigen tegenover een emotionele Marokkaanse journalist, die de voorzitter van FIFA verweet anti-Marokko te zijn. Een woedende Blatter repliceerde dat hij de voorzitter van alle federaties is en geen voorkeur heeft.

In Egypte was het ongeloof over het ontbreken van een stem groot. Adly al-Qaei, secretaris-generaal van de Egyptische voetbalbond: ,,Ik heb nimmer het gevoel gehad dat onze kansen groot waren, maar het is onvoorstelbaar dat niemand op Egypte heeft gestemd.''

Als organisator van het WK heeft Zuid-Afrika dertien stadions in elf steden tot zijn beschikking. Een deel van de stadions zal worden gemoderniseerd, andere arena's worden nieuw gebouwd.

De reacties in de pers in Zuid-Afrika werden beheerst door vreugde over de toewijzing, maar ook met scepsis over de misstanden die met een dergelijk toernooi gepaard gaan. De krant City Press schrijft: `Ongezonde rivaliteit en misdragingen van fans zijn uitwassen die we onze achtertuin binnenhalen.'