Vrouwen in Koeweit: stemrecht

De regering van Koeweit heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel dat vrouwen actief en passief kiesrecht geeft. De regering heeft het doorgestuurd naar emir sjeik Jaber al-Ahmed al-Sabah, die het zal voorleggen aan het parlement.

De grondwet van Koeweit garandeert gelijke rechten voor mannen en vrouwen, maar de kieswet van 1962 staat alleen mannen ouder dan 21 jaar toe om hun stem uit te brengen.

De regering liet in een verklaring weten de beslissing te hebben genomen uit waardering voor ,,de cruciale rol die de vrouwen van Koeweit spelen bij het opbouwen en ontwikkelen van de samenleving''. Zeventig procent van de afgestudeerden is vrouw. Ze zijn niet of nauwelijks in de politiek vertegenwoordigd.

Het parlement moet het wetsvoorstel nog wel goedkeuren. In 1999 stemde het parlement nog tegen een soortgelijk decreet van de emir. De overwegend sunnitische tegenstanders van vrouwenkiesrecht zeggen dat islam en traditie niet toestaan dat vrouwen zich onder mannen mengen tijdens verkiezingscampagnes en andere parlementszaken. Onder de tegenstemmers waren toen veel liberale parlementariërs, die in principe voor vrouwenkiesrecht zijn maar van mening zijn dat de emir dit niet had mogen decreteren.

Organisaties voor vrouwenrechten menen dat het wetsvoorstel nu wel kans maakt. ,,We zullen winnen, niet verpletterend, maar met genoeg stemmen'', aldus vrouwenactivist en econoom Rola Dashti. ,,Als dit voorstel serieus is en niet slechts een gevecht tussen het islamitische en het democratische blok, dan denk ik dat vrouwen snel het vertrouwen van iedereen kunnen winnen'', zei ook Fatima al-Abdali, een van de drijvende krachten als de suffragettenbeweging.

Tegenstanders van vrouwenkiesrecht kwamen gisteren bijeen om hun strategie te bepalen.

Waarnemers verwachten dat als de Koeweiti actief en passief kiesrecht krijgen, dit een domino-effect in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, waar vrouwen noch mannen stemrecht hebben.

Koeweit is het enige land met een parlement waar vrouwen geen actief en passief kiesrecht hebben. Er zijn ook landen waar helemaal geen kiesrecht bestaat en die dan ook geen parlement hebben, zoals Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Brunei.