Volendamse voetballers negeren heuse dorpsrel

Kort na de wonderbaarlijke ontsnapping had trainer Johan Steur alleen een hand van voorzitter Wim Kras gekregen. En dat was al opmerkelijk, want het hele bestuur van FC Volendam leek zich vorige week tegen hem te keren, juist in een fase dat de gelederen zich moesten sluiten om de laatste flinterdunne strohalm te grijpen. Uiteindelijk lukte het Steur en zijn jonge team aan directe degradatie te ontsnappen door RBC te verslaan. De komende weken zal blijken of dat uitstel van executie is geweest, want er wacht nog een loodzware klus in de nacompetitie, waar Volendam in poule B is ingedeeld met Excelsior, Heracles en De Graafschap.

Hoewel het vaker onrustig is op De Dijk kan interim-trainer Steur, die tot het einde van het seizoen de ontslagen coach Henk Wisman vervangt, dan geen interne twisten gebruiken. Vorige week moet hij zich even hebben afgevraagd waar hij mee bezig was, toen het bestuur hem niet steunde in de kwestie-Breinburg; een heuse dorpsrel waarbij technisch bestuurslid Wim Jonk een belangrijke rol speelde. De ex-international fungeerde sinds de winterstop op verzoek van de spelers als assistent van de hoofdtrainer.

Ondertussen bleef hij zijn werkzaamheden als bestuurslid uitvoeren. In die functie moest de voormalige middenvelder van onder meer Internazionale, Ajax en PSV de afgelopen weken een groot aantal spelers bij Volendam mededelen dat hun verbintenis niet wordt verlengd. Dat zorgde al voor de nodige wrijvingen. De druppel was het conflict over Ronald Breinburg, die al een contract heeft getekend bij degradatieconcurrent FC Zwolle. Jonk vond dat de verdediger om die reden vorige week niet mocht worden opgesteld tegen NEC en al helemaal niet in het cruciale duel met RBC. Steur trok de integriteit van Breinburg niet in twijfel en wilde perse wél over hem kunnen beschikken.

Het gevolg was dat Jonk vorige week maandag te kennen gaf dat hij niet meer op het trainingsveld wilde staan. Vervolgens trok hij zich terug als assistent van Steur. ,,Er waren al wat andere zaken voorgevallen'', zei Jonk gisteren, terwijl de spelers van Volendam op het veld het voorlopige lijfsbehoud vierden. ,,Mijn aanwezigheid leek me niet zinvol meer.'' Eerder had ook aanvoerder Misha Salden in een telefonisch onderhoud bij voorzitter Kras er op persoonlijke titel op aangedrongen een einde te maken aan de ongelukkige situatie. Het bestuur bleef echter achter Jonk staan en Steur kreeg te horen dat hij Breinburg gisteren niet mocht opstellen. Dat probleem loste zichzelf op. Breinburg was door een blessure niet in staat tegen RBC te spelen.

In die sfeer moest Steur een elftal op scherp krijgen. Volendam diende te winnen van RBC om een kans te maken de directe degradatie te ontlopen. In de eerste helft leek de ploeg uit Roosendaal bereid te zijn mee te werken aan een reddingsactie voor de Noord-Hollanders. RBC pleegt in uitwedstrijden via de snelle aanvallers Sammy Youssouf en Pius Ikedia vaak vanuit de verdedigende stellingen op de counter te loeren, maar de bereidheid tot een tegenstoot was aan de boorden van het IJsselmeer wel heel gering. Pas in de tweede helft, toen Volendam een voorsprong had van 1-0 door een treffer van Jack Tuyp, bleek RBC bereid trainer Robert Maaskant, die naar Willem II overstapt, toch nog een leuk afscheid te willen bezorgen. De passieve Youssouf was vervangen door Niño en Volendam werd stevig onder druk gezet. Doelman Jeroen Verhoeven stond minimaal twee keer een treffer van RBC in de weg. Tuyp gaf Volendam met 2-0 meer lucht, maar de degradatiekandidaat maakte het zichzelf nog onnodig moeilijk door slordig verdedigen en naïef aanvalsspel. Toch kwam RBC niet verder dan één tegentreffer van invaller Marcel Cas.

Het jeugdige Volendam, een team van gemiddeld 22 jaar dat vorig seizoen via de nacompetitie promoveerde, ontsnapte zo vooralsnog aan de achtste degradatie in het bestaan van de club. De nacompetitie was het maximaal haalbare voor deze onervaren ploeg, die een jaar geleden als zesde eindigde in de eerste divisie. Om zijn doel te bereiken deed Volendam zijn werkwijze – een zuinig uitgavenpatroon en het inpassen van spelers uit de eigen regio of jeugdopleiding – geen geweld aan. Terwijl de concurrentie ondanks een wankele financiële situatie (ADO, Vitesse en ADO Den Haag) wél investeerde om het eredivisieschap veilig te stellen. Volendam heeft geleerd uit het verleden toen het een paar keer op sterven na dood was. Het is alleen de vraag hoe het elftal uit het vissersdorp met dit lichtvoetige spelersmateriaal de nacompetitie zal overleven. Volendam zal de komende dagen op kunstgras trainen voor het eerste treffen tegen Heracles. Aanvoerder Salden is optimistisch: ,,Wij zijn gewend goed te spelen in de nacompetitie.''

FC Volendam 2 RBC 1

Ruststand 1-0. 30. Tuyp 1-0, 60. Tuyp 2-0, 81. Cas 2-1. Schds: Luinge. Tsch: 5.547.

    • Erik Oudshoorn