Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over kinderen die steeds jonger alcohol drinken. Vooral de breezers en shooters zijn daar debet aan. Vandaag begint op basisscholen een voorlichtingscampagne over de gevaren van alcoholgebruik. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Astronaut André Kuipers over zijn reis naar en acht dagen verblijf in het internationale ruimtestation ISS. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Geheel gewijd aan Irak, naar aanleiding van de aanslag op het hoofd van de door de Amerikanen aangestelde regeringsraad,Izzedin Salim, en de beschuldigingen van de journalist Seymour Hersh dat de martelingen van Iraakse gevangenen door de militaire top van de VS werden gesanctioneerd. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: The making of Teuntje. VPRO, Ned.3, 21.00-21.55u. Zie TV-Vooraf.

Dokument: Ongewenste ouders? Janine Bakker volgde twee verstandelijk gehandicapten na de geboorte van hun kind. NCRV, Ned.1, 23.02-23.45u.

INFORMATIEF

Radar. Consumentenrubriek onderzoekt de klasseverschillen in vliegtuigen, de kwaliteit van vijf MP3-spelers en de vraag of aandelenlease huurkoop is. TROS, Ned.2, 20.26-21.05u.

Terug op de werkvloer. Directeur van de Schotse ambulancedienst Adrian Lucas neemt plaats achter het stuur. RVU, Ned.3, 20.30-21.00u.

KUNST

TV3. Dolf Jansen ondervraagd over zijn gebundelde columns `Spierbundel' en zijn voorstelling `Jansen praat'. Bezoek aan de zanger Jamie Cullum - ook wel `Sinatra on sneakers' genoemd.

R.A.M. Cannes Journaal. Aandacht voor de Zuid-Amerikaanse cinema, sterk aanwezig op het Filmfestival van Cannes: onder meer de nieuwe film `La Niña Santa' van Lucretia Martel (La Ciénaga). VPRO, Ned.3, ca. 00.00-00.15u.

FILM

Star Trek IV: The Voyage Home (Leonard Nimoy, 1986, VS). In zijn vierde bioscoopfilm reist het vermaarde ruimteschip van admiraal Kirk (William Shatner) en mr. Spock (Leonard Nimoy) vanuit de 23ste eeuw terug naar het San Francisco van 1986. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Simon Birch (Mark Steven Johnson, 1998, VS). Tearjerker over het droevige bestaan van een jongeman met groeistoornissen. Hij is ervan overtuigd dat God bijzondere plannen met hem heeft. Speelt begin jaren zestig. Net5, 22.10-0.20u., onderbroken door reclame.

.Zerkalo / De Spiegel (Andrei Tarkovski, 1974, Rusland). Erkend meesterwerk is, volgens de Russische maestro Tarkovksi (1932-1986) zelf, vooral aan de montagetafel tot stand gekomen. De collage van persoonlijke en maatschappelijke geschiedschrijving lijkt `een lawine van losse, indrukwekkende beelden' en staat te boek als `moeilijk'. Deze krant schreef eertijds dat ,,ritme, camerabewegingen en de schoonheid van de beelden rechtstreeks werken op de gevoelens van de toeschouwer''. TV5, 22.25-0.15u.

.Les quatre cents coups (François Truffaut, 1959, Frankrijk). Het sensitieve speelfilmdebuut van Truffaut bezorgde hem een regieprijs in Cannes 1959, vergrootte het prestige van de Nouvelle Vague aanzienlijk en introduceerde de 12-jarige Jean-Pierre Léaud als Antoine Doinel, zijn alter ego dat hij in films zou blijven volgen. Onbegrepen jochie van liefdeloze ouders haalt op straat kattenkwaad uit en belandt in opvoedingsinternaat. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

.Magnificent Obsession (Douglas Sirk, 1954, VS). Gepolijst, voor de goede verstaander bizar damesmelodrama, waarin de roekeloze playboy Rock Hudson Jane Wyman blind maakt, maar oogchirurg wordt om haar te kunnen genezen. Werd eerder gemaakt door John Stahl in 1934, maar Sirk gaf een subversieve draai aan het verhaal. Morgen, SBS6, 12.35-14.30u., onderbroken door reclame.

RADIO

De avonden. Gesproken uitzicht van Dolph Schlüter, Didi Samwel met een bericht vanuit Paramaribo en een gesprek met de schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt over het boek `Mijn familiealbum' van Frans de Waal. Na tienen: een musicus demonstreert een gevreesde orkestpartij. Ook een bezoek aan de zanger en gitarist Arthur Ebeling en muziek uit het Philips Holland-Indië Archief. VPRO, 747AM, 21.02-23.00u.