Politiek over Irak steeds meer verdeeld

De verdeeldheid in de Tweede Kamer over de verlenging van de Nederlandse missie in Zuid-Irak is door een reis van defensie-specialisten van de fracties naar de provincie Al-Muthanna verder toegenomen.

Intussen blijft het aantal schietincidenten in het Nederlandse missiegebied toenemen. Ook de Kamerleden moesten enige tijd hun toevlucht zoeken in een bunker bij hun bezoek aan Camp Smitty, het Nederlandse hoofdkwartier.

Zaterdag keerden de Kamerleden terug na een bezoek van enkele dagen. De defensie-woordvoerders van CDA en VVD zagen zich gesterkt in hun opvatting dat de aanwezigheid van de circa 1.250 militairen in Al Muthanna nuttig is. ,,Voor mij is het heel helder geworden dat de militairen daar heel goed werk doen en dat de omstandigheden nog zo zijn dat ze hun werk goed kunnen doen'', zei CDA-woordvoerder Kortenhorst.

Zijn VVD-collega Van Baalen was nog duidelijker: ,,Zonder de coalitie valt Irak op dit moment niet te regeren. Als we nu weg zouden gaan, zakt de zaak als een kaartenhuis in elkaar.'' D66 ontbrak in de delegatie.

De woordvoerders van de linkse oppositiepartijen zeiden er juist van overtuigd te zijn geraakt dat het geen zin heeft nog eens zes maanden in Zuid-Irak te blijven. Het Kamerlid Eysink (PvdA) sprak de vrees uit dat Nederland ,,kan worden meegezogen in de anti-Amerikaanse gevoelens die bij de Iraakse bevolking leven''. Haar SP-collega Van Velzen, wier partij steeds tegen de missie is geweest, stelde na terugkomst dat de Nederlandse militairen juist extremisten aantrekken.

Het afgelopen weekeinde deden zich verscheidene schietpartijen voor in Al Muthanna met gewapende mannen, die vermoedelijk deel uitmaakten van de militie van Al-Sadr. Op vrijdagavond raakte de lokale Iraakse politie, gesteund door de Nederlanders, slaags met een honderdtal mannen, die wegversperringen hadden opgericht bij de hoofdplaats As Samawah. De volgende dag rond het middaguur was er opnieuw een gewapend treffen bij een gebouw dat toebehoort aan de organisatie van Al-Sadr. De politie bezette met bijstand van de Nederlanders uiteindelijk het gebouw. Bij de plaats Ar-Rumaytah werd zaterdagavond een Nederlandse patrouille beschoten.

Intussen tekenen de oppositiepartijen bezwaar aan tegen de opmerkingen van minister Kamp (Defensie) in deze krant zaterdag dat het kabinet besluit over verlenging, en dat de Tweede Kamer hoogstens met een meerderheidsuitspraak kan proberen een kabinetsbesluit te blokkeren. ,,Een nipte meerderheid is geen basis voor onze militairen die zo'n gevaarlijke missie moeten uitvoeren'', meent D66-leider Dittrich. ,,Zo'n controversiële missie heeft een breed draagvlak nodig'', zegt PvdA-woordvoerder Koenders.