Nieuwe zware tegenslagen Irak voor VS

Het hoofd van de Iraakse regeringsraad, de shi'itsche politicus Ezzedine Salim, is vanochtend vroeg gedood bij een bomaanslag nabij het hoofdkwartier van de door de Amerikanen geleide coalitie in Bagdad. De Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, noemde de dood van Salim ,,een schokkend en tragisch verlies'', maar hij bezwoer dat de tegenstanders van ,,een democratisch, vrij en welvarend Irak'' de nederlaag zullen lijden.

Ook de fungerend Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, zei vanochtend onmiddellijk dat de aanslag ,,het politieke proces niet zal doen ontsporen'' dat moet leiden tot de machtsoverdracht in Irak op 30 juni. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, noemde de plegers van de aanslag ,,vijanden van het Iraakse volk''.

De aanslag gebeurde op een moment dat Salim, die ook bekend stond als Abdul Zahra Othman Mohammad, in zijn auto wachtte voor de controlepost van het zwaarbewaakte Amerikaanse hoofdkwartier om het terrein op te kunnen. Volgens Amerikaanse functionarissen ging het vermoedelijk om een zelfmoordaanslag, waarbij de dader een bom tot ontploffing bracht in een auto naast die van Salim. In totaal verloren mogelijk tien mensen het leven, onder wie de chauffeur van Salim en enkele medewerkers. Het is nog onduidelijk of Salim met opzet was uitgekozen als doelwit.

De door de Verenigde Staten benoemde voorlopige regeringsraad, met in totaal 25 leden, telt negen voorzitters die als zodanig rouleren. Salim bekleedde deze maand de functie. Hij was een van de twee vertegenwoordigers van de Daawa Islamitische Partij in de regeringsraad. Daawa werd in de jaren vijftig opgericht en is een van de oudste shi'itische partijen in Irak. De groepering werd hevig vervolgd na verschillende pogingen om Saddam Hussein en enkele van zijn ministers te vervolgen, en viel later uiteen in verschillende facties.

Salim is het tweede lid van de voorlopige Iraakse regeringsraad dat bij een aanslag om het leven is gekomen. Vorig jaar september werd Aquila al-Hasimi, een van de drie vrouwen in de voorlopige regering, doodgeschoten.

Salim was behalve als politicus bekend als schrijver en filosoof. ,,Hij vocht voor de omverwerping van het vroegere regime en de geboorte van een democratisch Irak'', zei de Amerikaanse bestuurder Bremer.

Een delegatie van Nederlandse Kamerleden is afgelopen weekeind diep verdeeld teruggekomen uit Irak over de noodzaak van verlenging van de Nederlandse aanwezigheid.

Tweede Kamer Pagina 3

hoofdartikelpagina 7