Moordaanslag op makelaar Endstra

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is vanmiddag rond twaalf uur bij het verlaten van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam neerschoten. Een andere man in zijn gezelschap werd ook geraakt. Beiden zijn naar het ziekenhuis afgevoerd.

Een medewerker van advocatenkantoor De Roos en Pen, dat Endstra vertegenwoordigt, meldde aan het begin van de middag dat de vastgoedhandelaar Endstra aan zijn verwondingen was overleden. De politie verklaarde dat hij zwaar gewond is geraakt. Het andere slachtoffer is lichtgewond.

De politie zette na de aanslag de omgeving van het kantoor van Endstra af en begon met een onderzoek. Volgens een politiewoordvoerder werden er rond twaalf uur vanmiddag meerdere schoten afgevuurd op Endstra en het andere slachtoffer. Informatie over de daders of getuigen kon de politie nog niet geven.

Vorige week werd bekend dat het OM in Amsterdam Endstra wilde vervolgen wegens valsheid in geschrifte en heling bij vastgoedtransacties. Justitie heeft de afgelopen veertien jaar onderzoek gedaan naar de handel van Endstra. Hij werd ooit door een topcrimineel omschreven als de ,,bankier van de onderwereld''. Veroordeeld is hij nooit. Hij vocht vorige week meteen het besluit van de vervolging aan bij de rechtbank in Amsterdam. Die bepaalde dat het openbaar ministerie vastgoedhandelaar Willem Endstra voor een aantal verdenkingen niet mag vervolgen, omdat de vooronderzoeken geen belastende resultaten hebben opgeleverd.

Willem Endstra verscheen gisteren in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens, op RTL5. Hij beklaagde zich daar over de behandeling door politie en justitie. De politie bediende zich volgens de vastgoedhandelaar enkele keren van onwettige praktijken door in te breken in zijn woning. Volgens Endstra hadden bewakingscamera's politiemensen gefilmd die onderzoek deden onder zijn bed. Hij bevestigde de berichten dat hij zich enkele maanden geleden had bemoeid met de verkoop van het Kurhaus in Scheveningen. Volgens Endstra was hij namens andere partijen opgetreden. Bij de koop waren een Antilliaanse en een Zwitserse BV betrokken, maar Endstra wilde niet zeggen wie daar achter zitten. Via een van zijn BV's is Endstra betrokken bij projectontwikkeling, zoals de omvangrijke bungalowparken van Rene Coltof in Amsterdam.

Endstra kwam de afgelopen jaren enkele malen in het nieuws door procedures tegen media. Hij eiste eind 2002 vergeefs dat de zakenblad Quote uit de handel zou worden gehaald, omdat in dat blad een foto van hem was afgedrukt. Hij stelde toen dat hij ernstig bedreigd werd en dat Quote met de foto zijn leven in gevaar bracht.