Moord, olieprijs en rente zetten beurzen onder druk

De Europese effectenbeurzen schoten vanmorgen omlaag. De moord op de Iraakse regeringsleider, de hoge olieprijs en de angst voor een renteverhoging deden de koersen fors dalen.

Op het Damrak ontkwam de AEX-index niet aan de algehele malaise. De beursgraadmeter daalde vanmorgen naar 319,86 punten, een min van 2,4 procent en het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

De koersen staan door een aantal ontwikkelingen onder druk. De vrees voor een hogere Amerikaanse rente spookt al maanden op de handelsvloeren. Beleggers verwachten dat de VS voor de zomer de rente zal verhogen. Een hogere rente leidt vaak tot lagere koersen doordat het voor beleggers aantrekkelijker wordt om hun geld elders onder te brengen.

De dalende trend wordt versterkt door de dure olie. Een vat Brent Noordzee-olie kostte rond het middaguur 39,63 dollar, 47 cent meer dan vrijdag. De Amerikaanse West-Texas Intermediate stond op 41,75 dollar, het hoogste niveau sinds 1983, het jaar dat het contract werd gelanceerd op de termijnmarkt in New York.

De hoge olieprijs drukt de aandelenkoersen omdat veel bedrijven meer geld kwijt zijn voor grondstoffen en omdat het economisch herstel in gevaar komt. De redenen voor de dure olie zijn divers. De spanningen in het Midden-Oosten zijn een belangrijke factor. De vrees dat de olietoevoer uit deze regio wordt onderbroken heeft een risicopremie van bijna 8 dollar op de olieprijs gezet. Vanmorgen schrokken handelaren opnieuw toen bekend werd dat de leider van de Iraakse regeringsraad is vermoord.

Ook elders in Europa daalden de koersen. In Duitsland en Frankrijk verloren de DAX en de CAC ruim 2 procent terwijl in Londen de FTSE de schade tot 1,5 procent wist te beperken.

Er was geen sector die zich aan de negatieve trend wist te onttrekken en alle AEX-fondsen stonden in het rood. Technologiebedrijven Verstatel en Getronics noteerden de grootste verliezen, maar ook zwaargewichten als verzekeraar Aegon, ING en supermarktconcern Ahold trokken de graadmeter omlaag. Zelfs energieconcern Koninklijke Olie moest inleveren.

Hoe groot de malaise is, blijkt ook uit de reactie op de jaarcijfers van British Airways. Deze resultaten kwamen aan de hoge kant van de verwachting van analisten uit, maar de beurskoers stond desondanks 4 procent lager. De mededeling van de luchtvaartmaatschappij dat ze voor de helft is ingedekt tegen hogere brandstofprijzen kon ook weinig goed doen.