Luxe probleem IOC voor Spelen 2012

De kandidaat-steden voor de Spelen van 2012 schijnen te goed te zijn voor een voortijdige afwijzing.

Het IOC heeft een luxeprobleem: steeds meer kandidaat-steden zijn te goed om de eerste schifting te overleven. Morgen wordt de shortlist voor de Zomerspelen van 2012 bekend gemaakt. Komen er meer dan vijf steden op de lijst?

In alle voorbeschouwingenwordt gesteld dat naast de favoriet Parijs ook Londen, Madrid en New York hun kandidatuur mogen vervolgen, maar dat Moskou, Rio de Janeiro, Leipzig en Istanboel te goed zijn om af te vallen. Havana zou als enige kansloos zijn.

Het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen heeft ervaring met kandidaatstellingen, omdat hij voor de Spelen van 2004 deel uitmaakte van de commissie die de steden moest beoordelen en voorzitter is van de commissie die de Spelen van 2008 begeleidt.

Bestaat er bij het IOC vrees dat meer dan vijf steden voor de Spelen van 2012 in aanmerking komen?

Hein Verbruggen: ,,Die veronderstelling is pure speculatie, omdat het rapport van de studiecommissie, die onder leiding staat van directeur Olympische Spelen Gilbert Felli, pas vanavond aan de vijftien leden van het uitvoerend comité wordt aangeboden. Buiten de commissieleden weet niemand welke steden aan de criteria voldoen.''

Kunnen dat in principe alle negen kandidaat-steden zijn?

,,Ja, want de opzet van de eerste schifting is niet om het aantal steden terug te brengen, maar om de kandidaten te toetsen; het gaat puur om de geschiktheid.''

Komt een stad hoe dan ook op de lijst als het aan de regels voldoet?

,,Ja, want daar zijn objectieve criteria voor. Als er bijvoorbeeld 40.000 hotelkamers worden verlangd en in een stad zijn er maar 10.000 beschikbaar, is het duidelijk dat de kansen klein zijn. Ik heb bij de beoordeling van de steden voor `2004' elf steden moeten bezoeken en zeker vier waren ongeschikt om de Spelen te organiseren; daarom bestaat sindsdien de shortlist.''

Wat is uw mening over de gewenste lengte van de shortlist?

,,Ik ben daar ambivalent over. Omwille van het aantal is het niet goed als slechte kandidaten overblijven, maar het is eervol als de kwaliteit van veel steden hoog is.''