Ivo Papasov

In Bulgarije geldt: geen bruiloft zonder band. En als je echt iets speciaals wilt, nodig je klarinettist Ivo Papasov uit, `de koning van de bruiloften'. Die koosnaam heeft hij niet alleen te danken aan zijn virtuoze dansnummertjes met halsbrekende ritmes. Net als zijn Servische collega's Boban Markovic en Boris Kovac is Papasov een muzikale menger die over de grenzen van land en traditie heenkijkt. Hij begon in het Plovdiv jazz-folk ensemble, en dat heeft een stempel op hem gedrukt. De etnische Turk treedt niet alleen in de voetsporen van Petko Radev, maar laat ook horen hoe Benny Goodman of Charlie Parker zouden hebben geklonken als ze op de Balkan waren geboren. Het maakt Papasov tot een van de opwindendste muzikanten van Bulgarije, zoals blijkt op de recente cd Fairground. Beter nog is het Papasov live te horen. Hij speelt op 31 mei in Tilburg in het Gypsy Festival.

Ivo Papasov: Fairground (Kuker, KM/R07)

    • Edo Dijksterhuis