Homo mag trouwen in staat in VS

In Massachussets is het huwelijk vanaf vandaag opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht. Massasschussets is daarmee de eerste Amerikaanse staat die het homohuwelijk mogelijk maakt.

Tot nu toe waren er alleen enkele Amerikaanse steden waar homo's konden trouwen. Maar de staat waarin die steden lagen maakte daaraan korte tijd later een einde. Massaschussets voegt zich nu bij Nederland, België en een aantal Canadese provincies, waar huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht wettelijk zijn toegestaan.

Verwacht wordt dat honderden homoparen de komende weken van deze kans gebruik zullen maken. Velen stonden gisteren rond middernacht in de rij voor het stadhuis van Cambridge voor een trouwlicentie.

Tegenstanders van de wet hebben voor vandaag betogingen aangekondigd. De republikeinse gouverneur van Massachussets, Mitt Romney, wil vermijden dat zijn staat ,,het Las Vegas van de homohuwelijken'' wordt en hoopt dat de bevoegde ambtenaren alleen inwoners van de staat zullen huwen. Maar verschillende ambtenaren hebben al laten doorschemeren dat ze weinig rekening zullen houden met de wens van Romney.

Al jaren vechten mensenrechtenactivisten en homobewegingen in de VS voor gelijkberechtiging. In november behandelde het hooggerechtshof van Massachussets een klacht tegen discriminatie van zeven stellen. Het hof besliste in hun voordeel en oordeelde dat het verbod op het homohuwelijk in strijd was met de grondwet van de staat.

De stap naar volledige gelijkstelling was een logisch gevolg. In februari besliste het Hooggerechtshof dat homoseksuelen dezelfde rechten hebben als heteroseksuelen als het gaat om het huwelijk. Het hof negeerde daarmee de verschillende klachten van conservatieve politici in de staat. Bovendien weigerde het te pleiten voor samenlevingscontracten, zoals in de staat Vermont, als een alternatief. Omdat daarmee homoseksuelen tot `tweederangsburgers' zouden worden veroordeeld.

Het debat in Massaschussets heeft het homohuwelijk opnieuw in de schijnwerpers geplaatst in de Amerikaanse politiek. Het lijkt – naast de oorlog in Irak – een centraal thema te worden bij de presidentsverkiezingen in november. President Bush, tegenstander van het homohuwelijk, wil de Amerikaanse grondwet aanpassen om te vermijden dat ,,overijverige rechters en lokale ambtsdragers ingrijpen in de meest fundamentele instelling van de beschaving''. Hij wil het huwelijk laten definiëren als een verbintenis tussen man en vrouw. Ook John Kerry, de democratische presidentskandidaat, is tegen het homohuwelijk. Hij pleit voor een ,,beperkte legale erkenning van homoseksuele stellen''.

Vrijdag besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof de uitspraak van het hof in Massachusetts niet tegen te houden. De zaak wordt volgende maand wel nog behandeld voor een federaal beroepshof, maar tegen die tijd zullen waarschijnlijk honderden homo's intussen getrouwd zijn.