Het Beeld

Helaas staat het ene uurtje zendtijd van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) recht tegenover Buitenhof geprogrammeerd. Zo missen veel opinieleiders het tegengeluid, dat je bij geen enkele andere zendgemachtigde zo scherp geformuleerd aantreft.

In het documentaire tweeluik De geslaagde Nederlander, geregisseerd door Bart Brandsma, wordt de multiculturele samenleving van onafhankelijk Suriname aan Nederland ten voorbeeld gesteld. In het eerste deel wordt beweerd dat de Nederlander obsessief bang is voor het vreemde. Voormalig NMO-kopstuk Yvonne Towikromo meent dat superioriteitsgevoelens tot uiting komen in het integratiedebat. Volgens columnist Anil Ramdas worstelt Nederland als een puber met zijn zelfbeeld en wordt dat nu ontwikkeld ten koste van anderen.

In het tweede deel zegt hij: ,,In de omgangsvormen moeten Nederlanders leren een bepaalde sensitiviteit aan de dag te leggen. Velen zien nog steeds het verschil niet tussen Turken en Marokkanen. Kom op jongens, doe een beetje je best! Alle Nederlanders zouden na vijf jaar een inburgeringsexamen moeten afleggen, en als ze zakken, dan sodemieteren ze maar op.''

De Belgische moslim-radicaal Dyab Abou Jahjah meent dat de angst alleen de islam betreft: ,,Die gaat immers even assertief om met de wereld als de westerse beschaving dat doet.'' Dergelijke angsten zouden volgens de Surinaamse psycholoog Elaine Ng A Foe in Suriname inmiddels overwonnen zijn. In een optocht vieren Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen, die de Nederlandse taal als bindmiddel koesteren, dat anderhalve eeuw geleden de Chinezen zich in Suriname vestigden. In het huidige Nederland ziet zij Hollandse jongeren niet zo snel roepen: ,,Leve veertig jaar Turken in Nederland!''

Een nieuwe bedreiging van het rood-wit-blauwe volksgevoel, waarvoor de KRO zich tegenwoordig vaak sterk maakt, werd gesignaleerd in Netwerk. De smadelijke nederlaag van Nederland in de finale van het Eurovisiesongfestival (op vier na laatste) was immers te wijten aan `corruptie en politiek', volgens Fabrizio Pennisi, helft van het verliezende duo Re-union. Het elkaar punten toeschuiven door de Balkanstaten, het voormalige Oostblok, de Scandinaviërs en de as Frankrijk-Monaco-Spanje-Andorra zou ons uitstekende liedje de das om hebben gedaan en de erotische dans uit Oekraïne aan de overwinning hebben geholpen. Dat was een slecht lied, maar wél een absolute wereld-act.

Het herstellen van vakjury's zou wellicht excessen kunnen voorkomen. Maar het is een politiek feit dat Nederland in Europa weinig vrienden meer heeft. Vroeger kregen wij steevast punten van onze buurlanden en Israël. Als minister Bot met Arafat praat, kunnen we die douze points uit Jeruzalem mooi vergeten. Van de elf punten van zaterdag kwamen er zes van België, drie van Estland en twee van Malta. De Nederlandse stemmers kozen, net als de Duitse, de Turkse inzending als favoriet. Weg met die sms-democratie, laten we Ben Cramer, Corrie Brokken en Fons de Poel als vakjury aanwijzen.

Ned.1 (NMO), De geslaagde Nederlander, 16 mei, 12.04u.

    • Hans Beerekamp