`Gedoogsteun' van communisten voor Sonia Gandhi

De beoogde premier van India, Sonia Gandhi, heeft vandaag haar eerste tegenslag moeten incasseren met de weigering van de marxistische Communistische Partij (CPI-M) en enkele andere linkse partijen toe te treden tot de nieuwe regering. Beleggers reageerden vanochtend paniekering op het voorzicht van een linkse koers onder leiding van de Congrespartij: de handel op de toonaangevende beurs van Bombay werd tot twee keer toe opgeschort wegens de grote koersval.

De Congrespartij werd vorige week de verrassende winnaar van de parlementsverkiezingen, maar zij en haar coalitiegenoten bleven steken op 216 zetels. Voor een parlementaire meerderheid is de steun onontbeerlijk van de CPI-M en enkele andere partijen, samen goed voor ruim zestig zetels. Vanochtend lieten de CPI-M en de andere communistische partij in India weten dat ze bereid zijn die gedoogsteun te geven, maar dat ze geen regeringsverantwoordelijkheid willen delen door daadwerkelijk tot de coalitie toe te treden.

Volgens analisten houden de linkse partijen op die manier de handen vrij om het beleid van de Congrespartij te kritiseren, en betekent dat een voortdurende dreiging dat het vertrouwen in de nieuwe regering wordt ondergraven. Functionarissen van de Congrespartij probeerden vanochtend de vrees bij beleggers weg te nemen door te verklaren dat de partij graag ,,een gezonde ontwikkeling van de kapitaalmarkten ziet'' en dat de partij ook niet tegen ,,selectieve'' privatisering is. De vroegere minister van Financiën Manmohan Singh zei dat privatisering voor de Congrespartij geen ideologische kwestie is. ,,Maar we zijn niet tegen privatisering, mits in het nationale belang'', aldus Singh. De oud-minister, die als bewindsman ingrijpende economische hervormingen doorvoerde, wordt weer genoemd als belangrijkste kandidaat voor Financiën.

Afgelopen zaterdag wees de Congrespartij Sonia Gandhi formeel aan als haar fractieleider in het nieuwe parlement, waarmee haar benoeming tot premier nog slechts een formaliteit lijkt. Vandaag zou Gandhi naar president A.P.J. Abdul Kalam gaan om hem te vragen haar met de formatie van de nieuwe regering te belasten. Waarnemers gaan er vanuit dat die formatie snel kan worden afgerond, en dat Sonia Gandhi woensdag al zou kunnen worden beëdigd als premier.

De voorzitter van de hindoe-nationalistische BJP, die bij de parlementsverkiezingen volkomen onverwachts in het stof beet, kondigde vanochtend aan de beëdigingsbijeenkomst te zullen boycotten. De hindoe-nationalisten vinden dat Sonia Gandhi door haar Italiaanse afkomst geen premier mag worden van India.