Eurovisie Songfestival is een politiek `showfestival'

Het Eurovisie Songfestival is zaterdagavond gewonnen door de inzending van Oekraïne: Wild dances, een discostamper met zweepslagen, waarin zangeres Ruslana Lyzhichko werd omringd door een groep in zeemleren lappen gehulde dansers. Het Nederlandse nummer Without you behaalde slechts een twintigste plaats tussen de 24 deelnemende landen. Paul de Corte van het Nederlandse duo Re-union sprak na afloop van ,,een gruwelijke tegenvaller''.

Oekraïne haalde 280 punten, min of meer in gelijke mate afkomstig uit de West- en Oost-Europese landen. Op twee en drie eindigden Servië-Montenegro (263) en Griekenland (252). Nederland wist niet meer dan 11 punten te vergaren, dankzij een handvol kijkersstemmen uit België, Estland en Malta. Re-union had ongeveer 30.000 euro in dit optreden geïnvesteerd, in de hoop daarmee internationaal indruk te maken. Fabrizio Pennisi, het andere lid van het duo, trok na de puntentelling de conclusie, dat het Eurovisie Songfestival is veranderd in een ,,showfestival'' en ten prooi is gevallen aan ,,corruptie en politiek''.

De vijftigste finale vindt volgend jaar plaats in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. De organiserende European Broadcasting Union (EBU) is er vooralsnog echter niet gerust op, dat men daar de logistiek van zo'n evenement voldoende onder de knie heeft. Dit jaar, in Istanbul, werd er te elfder ure een Zweedse delegatie binnengevlogen om de uitzending te realiseren. Ook buigt de EBU zich over de vraag of het toeval is, dat de drie hoogst scorende landen zich woensdagavond eerst via de halve finale moesten kwalificeren. Daardoor had het publiek hun nummers al één keer eerder gehoord.

Nog meer dan vorige keren werd er in blokken gestemd. Traditioneel is de trouw die enkele Scandinavische landen elkaar betonen, evenals de stemmen die tussen Griekenland en Cyprus heen en weer gaan. Maar nu bleven ook de stemmen van de Balkan-landen en de voormalige Sovjet-republieken goeddeels binnen de eigen regio. Dat vormde een doorslaggevend nadeel voor de West-Europese landen, wier stemgedrag doorgaans minder voorspelbaar is. Ook landen als België, Frankrijk en Groot-Brittannië bleven ditmaal in de onderste regionen steken. De laagste score, drie punten, was voor Noorwegen. De finale trok zaterdagavond in Nederland ruim 2,9 miljoen kijkers. Vorig jaar keken er nog 3,8 miljoen.

    • Henk van Gelder