Eigenwijze Rink houdt Vitesse (nog) op de been

Uitgerekend het enfant terrible van Arnhem, Paolo Rink, was de meest bejubelde speler. Met twee treffers en één assist had de Duitser met Braziliaans bloed een groot aandeel in de 3-0 overwinning van Vitesse op FC Utrecht, waardoor de Arnhemmers zich verzekerden van een plek in de nacompetitie.

Rink, aangetrokken in de winterstop, baarde tot dusver in Arnhem meer opzien door zijn gedrag dan door zijn doelpunten. In de voorgaande vijftien duels had hij slechts drie maal gescoord. Vanwege zijn matige inzet hield trainer Edward Sturing hem zelfs enige tijd op de reservebank.

Onder het motto `beter laat dan nooit' stond Rink er op het moment dat het moest. Na een half uur kopte hij de bal uit een vrije trap van Theo Janssen fraai binnen, om twee minuten later met een droge schuiver een counter fraai af te ronden.

Doordat concurrent FC Zwolle tegen Feyenoord bij rust al op een 3-0 achterstand stond, wist Vitesse al na één speelhelft dat deelname aan de nacompetitie zo goed als zeker was. In deze wetenschap verviel Rink na rust in zijn oude gedrag; veel misbaar richting de scheidsrechter, de tegenstander sarren met provocerende gebaren en onnodig balverlies. ,,Hij is meer Braziliaan dan Duitser'', weet Sturing.

Met een onbaatzuchtige actie zette Rink na rust invaller Fafiani vrij voor doelman Ponk. Die brak bij zijn eerste balcontact het laatste verzet van FC Utrecht, dat zich zichtbaar spaarde met het oog op de bekerfinale van volgend weekeinde tegen FC Twente. Pas na de rode kaart in de 50ste minuut voor Vitesse-verdediger Knol drong FC Utrecht aan. Maar meer dan een vrije trap op de lat en een van de lijn gehaalde kopbal leverde de man-meer-situatie niet op.

Vitesse speelt in de nacompetitie nog zes finales: tegen Sparta, Helmond Sport en VVV. Woensdag wacht een uitduel tegen Sparta, getraind door Mike Snoei, oud-trainer van Vitesse. Om niet te degraderen moet Vitesse in ruim twee weken wellicht meer zeges behalen dan de vier in negen maanden in de reguliere competitie.

,,Als het op kwaliteit aankomt, moeten we het redden'', denkt Sturing. De coach weet evenwel dat het probleem niet zit in de kwaliteit, maar in de mentaliteit van de Arnhemse spelersgroep. Bij de minste of geringste tegenslag slaat de vertwijfeling toe. De oudere spelers (Konterman, Rink, Jevric, Van Vossen) spelen dermate wisselvallig dat de relatief grote groep jongere spelers het grotendeels zelf moet uitzoeken.

En de jongere garde, verwend met jeugdkampioenschappen en uitverkiezingen voor nationale selecties, heeft de laatste twee seizoenen niets anders gedaan dan spelen onder (degradatie)druk. Vorig seizoen ontliep Vitesse pas op de laatste competitiedag deelname aan de nacompetitie. ,,Veel jonge jongens zijn noodgedwongen misbruikt'', concludeert Sturing.

Een aantal spelers (Fafiani, Bochem, Sone) verlaat Vitesse aan het einde van het seizoen. Sturing hoopt dat er nog meer `jonkies' vertrekken. ,,We hebben nu twee jaar gespeeld in deze situatie; vorig jaar veertiende, nu zestiende. Als we niets doen, zie ik ons niet snel beter worden. Daarom wil ik nog wel meer spelers kwijt, zodat ik spelers kan halen die schoon in het hoofd zijn en voor een andere hiërarchie in de groep zorgen.''

Sturing heeft de garantie dat hij ondanks de weinig florissante financiële situatie van Vitesse met een gelijk spelersbudget kan werken. Aanvoerder Tim Cornelisse verruilt Vitesse waarschijnlijk voor FC Utrecht. Het grote probleem bij het aantrekken van vervangers is dat eventuele nieuwkomers geen zekerheid geboden kan worden: eredivisie of eerste divisie? In het laatste geval volgt er vrijwel zeker een leegloop.

Oudere en duurdere spelers zoals Rink, Jevric en Konterman wordt geen strobreed in de weg gelegd, als zij ondanks een doorlopend contract willen vertrekken. Het gemeentelijk reddingsplan van Vitesse is namelijk niet `degradatieproof'. Dit betekent dat de begroting, die niet sluitend is, nog meer onder druk komt te staan.

De 31-jarige Rink zegt in de belangstelling van ,,enkele clubs'' te staan, waarvan FC Köln het meest concreet lijkt. ,,Ik speel volgend seizoen zeker niet in de eerste divisie'', zegt hij. De gedachte alleen al doet hem denken aan Cyprus, waar hij tot de winterstop in Nicosia speelde. ,,Als ik scoorde, klapten er vierhonderd mensen. Dan is het plezier snel over.''

Het is niet toevallig dat Rink gisteren in zijn eentje een soort ereronde liep. Terwijl de overige Arnhemse spelers collectief van de ene naar de andere tribune liepen, bewandelde Rink de omgekeerde weg. ,,Dit is mijn huis. Dit zijn mijn supporters.''

Vitesse 3 FC Utrecht 0

Ruststand 2-0. 31. Rink 1-0, 33. Rink 2-0, 64. Fafiani 3-0. Schds: Van Egmond Tsch: 19.000. Rode kaart: Knol (Vitesse). Gele kaart: Rankovic (Vitesse) en Zwaanswijk (FC Utrecht).

    • Martin Steenbeeke