Eén dode bij brand in Haagse Catshuis

Een brand in het Catshuis in Den Haag heeft zaterdag het leven gekost aan een 49-jarige schilder uit Oud-Alblas. De pas gerenoveerde ambtswoning van de minister-president is zwaar beschadigd en voorlopig onbruikbaar.

De felle brand ontstond zaterdagmorgen tegen acht uur tijdens werkzaamheden aan de vloer op de begane grond. Twee medewerkers van een schildersbedrijf waren daar volgens de brandweer bezig met ,,vluchtige, ontplofbare stoffen zoals verdunnings- en oplosmiddelen''. Het betrof de afronding van de ingrijpende verbouwing die het afgelopen jaar is uitgevoerd. Na een explosie ontstond brand die het leven kostte aan een van de schilders. Zijn collega wist zich te redden, evenals de in het Catshuis aanwezige beheerder.

Minister-president Balkenende was wegens vakantie niet aanwezig. Hij heeft de familie van het slachtoffer inmiddels gecondoleerd met het verlies.

Ook koningin Beatrix en minister Dekker (VROM) hebben hun deelneming betuigd. Dekker was zaterdagmorgen op het terrein om de schade te bekijken. Ze sprak van ,,een afschuwelijk drama''. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is ook de minister-president geschokt door de dood van de schilder. Balkenende heeft zelf nog niet rondgekeken in de vernielde ambtswoning. Het kabinet vergaderde afgelopen vrijdag nog in het Catshuis omdat de Trêveszaal niet beschikbaar was.

Hoe de brand is ontstaan, wordt onderzocht door politie en Marechaussee. Ook de Arbeidsinspectie gaat na wat er precies is gebeurd. De eerste aanwijzingen gaan in de richting van het gebruik van thinner dat volgens de vakbond FNV Bouw sinds 2000 alleen nog buitenshuis mag worden toegepast. ,,Het is zeer giftig, explosief en verboden'', aldus de bond. De brand heeft een groot deel van de benedenverdieping van het monumentale verblijf verwoest. Op de bovenverdieping is veel rook- en waterschade.

Behalve ambtswoning heeft het Catshuis ook de functie van ontvangstruimte. Met het oog daarop is een ingrijpende en kostbare renovatie uitgevoerd die zestien miljoen euro heeft gekost.

De Rijksgebouwendienst sluit wegens de hoge kosten geen verzekeringen voor de vele gebouwen van de overheid. De dienst is hard op zoek naar een geschikte alternatieve ontvangstruimte, omdat Nederland binnenkort het voorzitterschap van de Europese Unie gaat vervullen. De eerste officiële ontvangst staat geagendeerd voor 2 juli, wanneer de Europese Commissie op bezoek komt.

Volgens een woordvoerder van de RVD moet ook voor de minister-president een ander pied-à-terre worden gevonden om te overnachten.