Carlotta Sagna brengt diepgang in een dansduet

Samen met haar zus Catherina was de Italiaans-Belgische choreografe en danseres Carlotta Sagna al eens te gast op het Julidans-festival. Op soms hilarische wijze namen de dames toen de wrede danswereld op de hak met allerlei lullige dansjes maar vooral veel metatheater. Iets vergelijkbaars doet Carlotta Sagna nu in haar nieuwe voorstelling A waarin ze als regisseur bovenin het theater aan de mengtafel staat, de voorstelling becommentarieert en ook intervenieert door naar het podium te lopen en mee te doen. Deze keer gaat het niet om de danswereld die aan een scrupuleus onderzoek wordt overgeleverd, maar om de theaterwetten en de publieke perceptie in het algemeen.

Sagna, die onder andere danste bij Anne Theresa de Keersmaeker en vaak te zien is bij de Needcompany, vertelt het publiek bij binnenkomst dat de lampen aan gaan (wat ze al zijn) of dat er nu een black-out volgt (wat niet het geval is maar door blind tastende dansers nagespeeld wordt). De ironie drupt ervan af als ze zich vanuit haar `regisseursloge' vervoegt bij dansers Lisa Gunstone en Antoine Effroy. Lisa en zij eten Italiaanse amandelkoekjes van Sapori en bespreken onderwijl de fysieke verschijning van de dansende Antoine. Antoine vertelt ons op een gegeven moment dat hij 36 is, op zoek naar een vrouw en eigenlijk niets anders wil dan huisje, boompje, kindertjes. Hij doet leuke dingen; zo had hij vorig jaar een prachtig huis in de natuur van Zuid-Frankrijk gehuurd – heel idyllisch – maar na twee weken werd hij gek in zijn eentje. Wie wat met hem wil kan zich na de voorstelling melden.

Dergelijk neo-postmodern metatheater kan snel ontaarden in kant noch wal rakende terloopsheid maar Sagna weet wel degelijk enige diepgang in A aan te brengen. In een gewoon dansduet huilt danseres Lisa Gunstone hartverscheurend, terwijl de danser glimlachend neuriet. Het raakt je. Net zo goed als de eenzaamheid van de drie personages je raakt. De vorm en structuur blijven steeds net verrassen: een ruziedialoog tussen een stel wordt door Gunstone als een monoloog opgevoerd en door de kostuums aan het simpele T-shirt vast te nieten, gebeurt er ook nog wat in het toneelbeeld. A is in feite als de Sapori-koekjes zelf: heerlijk zoet met een onweerstaanbare `bite'. En steeds dreigt het gevaar van losse vullingen.

Carlotta Sagna: A. Choreografie en tekst: Carlotta Sagna m.m.v. Lisa Gunstone, Antoine Effroy. Gezien 14/5 Schouwburg Rotterdam. Inl: 0032-22184075

    • Ingrid van Frankenhuyzen