Brand verwoest natuurgebied op Terschelling

Een grote brand op de Boschplaat op Terschelling heeft dit weekeinde mogelijk tachtig hectare natuurgebied verwoest. De oorzaak van de brand, die met grote rookontwikkeling gepaard ging, is onbekend. Volgens de brandweer ligt die in onvoorzichtigheid met vuur, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. De brand brak zaterdagmorgen vroeg in het duingebied uit. Het vuur breidde zich later, mede door de noordwestenwind, uit naar een ondoordringbaar berkenbos. Door de inzet van twee blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht kon de brand gisteren effectief worden bestreden. De legerheli's haalden hun bluswater met zakken uit de Noordzee en loosden honderdduizenden liters op de vuurhaarden. Volgens Staatsbosbeheer is de brand vooral rampzalig voor de honderden broedende vogels in het gebied, waaronder berg- en eidereenden.