Bosch met Europese judotitel naar Spelen

Edith Bosch was dankzij haar derde plaats bij de WK judo in Osaka al sinds vorig jaar zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Op weg naar `Athene' veroverde de 23-jarige Nederlandse judoka zaterdag in Boekarest de Europese titel, in de klasse tot zeventig kilo. In de finale versloeg ze de Spaanse Cecilia Blanco. Met zilver voor Mark Huizinga (-90 kilo) en brons voor Dennis van der Geest (+100) sloot Nederland gisteren de Europese titelstrijd judo af.

Hoewel ze gezien haar leeftijd nog een loopbaan voor zich heeft, leek er een vloek te rusten op Bosch en goud in Europa. Vorig jaar was ze in Düsseldorf al een klasse apart, maar werd ze in de halve finale gediskwalificeerd. Nog een jaar eerder verloor ze in Maribor als gevolg van zenuwen de finale.

,,Eindelijk'', zei haar eigen coach (en mannen-bondscoach) Chris de Korte daarom in zijn eerste reactie, na de gewonnen finale. Want wat zat het diep allemaal, vooral het incident van het vorige seizoen. De Korte: ,,Sindsdien hing er een gewicht in haar hoofd en dat is ze nu kwijt. Dat komt heel goed uit. Richting Athene konden we dat er niet bij hebben.''

In olympisch opzicht maakt Bosch geen geheim van haar doelen. ,,Ik wil er niet te veel druk opleggen, maar als ik geen medaille haal, ben ik teleurgesteld. Klaar. Wie er ook voor me staat, ze moeten er allemaal af. Ik ben nu de nummer één van Europa en de nummer drie van de wereld. Dan mag je die ambitie hebben.''

Toch wil ze richting Olympische Spelen zo veel mogelijk uit de schijnwerpers. De komende twee weken viert ze vakantie met haar Spaanse vriend in Portugal, daarna focust ze op Athene. ,,Judo is m'n leven. Ik wil de komende tijd gewoon niet te veel aan m'n hoofd. Ontspanning en afleiding mag, maar alleen als het mij uitkomt.''

In Sydney was ze er, net twintig, al eens bij op de Olympische Spelen. Ze eindigde als zevende. ,,Ik heb daar de lat te hoog gelegd. Van al de fouten echter heb ik veel geleerd. Het was de moeite waard om er te zijn en uiteindelijk is het nog niet eens zo slecht gegaan. Ik weet nu wat me te wachten staat. Wat ik de laatste jaren heb doorgemaakt, is een groeiproces geweest. Daardoor ben ik geworden wie ik nu ben.''

Mark Huizinga, de ex-vriend van Bosch, denkt regelmatig aan 18 augustus. Dan verdedigt de 30-jarige judoka in Athene de olympische titel die hij vier jaar geleden in Sydney veroverde. ,,De voorbereiding verloopt goed. Ik lig, na de blessures van vorig seizoen, goed op schema. Toch was het leuker geweest hier nog even kampioen te worden.''

Iets nieuws was dat niet geweest voor de beroepsmilitair. Huizinga won de Europese titelstrijd al vier keer. Maar hij houdt van cijfertjes en zou het aardig vinden nummer twee op de titellijst (Wim Ruska met zeven keer EK-goud) te achterhalen. ,,Nu kan dat toch wel moeilijk worden'', keek hij vooruit. Aan positie één, Anton Geesink met 21, valt waarschijnlijk nooit meer te tornen.

Dat Huizinga op de valreep werd verslagen door Francesco Lepre was een verrassing, niet op de laatste plaats voor de Nederlander zelf. ,,Ik had niet verwacht dat die Italiaan de halve eindstrijd zou winnen, laat staan dat hij van mij zou winnen.''

Statistisch kon het voor Huizinga ook nauwelijks misgaan. Hij won al negen keer eerder een medaille op een EK, zijn tegenstander nog nooit. ,,Het scheelde ook heel weinig'', zei Huizinga. ,,Uiteindelijk kreeg ik onvoldoende vat op hem om hem te `gooien'. In voorgaande partijen was het ook altijd vechten tegen Lepre, maar ik had nooit van hem verloren. Lang dacht ik ook de partij onder controle te hebben, maar hij haalde de motivatie uit zijn tenen. Kennelijk wilde hij zo graag die eerste medaille dat het hem op de been hield.''

Dennis van der Geest verloor al in zijn tweede partij van de dag, maar herstelde zich via de herkansing om alsnog op brons uit te komen. Gezien de moeizame voorbereiding kon de tweevoudig Europees kampioen daar mee leven.

Elco van der Geest (-100 kg), de 25-jarige broer van Dennis, plaatste zich gisteren in Boekarest definitief voor de Olympische Spelen. Hoewel de Europees kampioen van 2002 en de winnaar van Europees zilver van vorig jaar voortijdig werd uitgeschakeld, blijft hij hoog genoeg geklasseerd op de wereldranglijst. Het toernooi in Roemenië was voor judoka's de laatste kwalificatiekans.