Beastie Boys vieren `geheim' rapfeestje

Hebben The Beastie Boys `het' nog, zeventien jaar na Fight for your right to party? Sommige fans hadden er 200 euro voor over om antwoord op die vraag te krijgen, want dat werd op internet-veilingsites geboden voor een toegangskaartje tot het `geheime' optreden dat de blanke rap-pioniers gisteren in de Amsterdamse Melkweg gaven. Dat deden ze om aandacht te kweken voor To the 5 Boroughs, het eerste album in zes jaar van de groep die het imago van onverantwoordelijke, seksistische losbollen langzaam maar zeker heeft ingeruild voor dat van bezorgde, vegetarische Tibet-activisten.

Voor het geld hoeven deze popmiljonairs het niet meer te doen. In een interview met New Musical Express benadrukten Mike D, MCA en Ad-Rock dat ze juist nu naar buiten willen treden om Amerikanen aan te zetten in november te gaan stemmen, om een tweede ambtsperiode van `de idioot' George W. Bush tegen te houden.

Van politieke denkbeelden viel gisteren niets te merken in De Melkweg, waar het drietal een korte set overwegend bekende nummers liet horen aan een voor honderd procent blank publiek. Intergalactic, Shake your rump en Skills to pay the bills klonken wat roestig uit de schorre kelen van deze veteranen in spijkerbroek, die nog net zo jongensachtig over het podium banjerden als in hun begindagen. Alleen het spuiten met blikjes bier lieten ze achterwege, net als de halfnaakte vrouwen in kooien die vijftien jaar geleden een vast onderdeel van de show vormden. Hun rapstijl met de klemtoon aan het eind van iedere zin hoort definitief tot de `old school' van de hiphop, inclusief de virtuoos mixende deejay die bij dit informele rapfeestje eigenlijk de ster van de avond was. In Three MC's and one DJ en de nieuwe single Ch-check it out haalde hij polsbrekende toeren uit met zijn mengpaneel, in een verbluffend vertoon van mixkunst dat bij hiphopshows zeldzaam is geworden.

The Beastie Boys waren terughoudend met nieuw materiaal, want ze zijn bang dat de nummers ruim voor de officiële verschijning op 14 juni illegaal via internet verspreid zullen worden. Ze hielden het bedroevend kort. Na een half uurtje verdwenen ze van het podium om zich na veel gejoel nog tot één toegift te laten verleiden. Te weinig om met zekerheid vast te stellen of ze 'het' nog hebben; voordat ze goed en wel waren opgewarmd, was het concert alweer afgelopen.

Concert: The Beastie Boys. Gehoord: 16/5 De Melkweg, Amsterdam.

    • Jan Vollaard