Artiesten van naam in actie voor kinderen

Een betere toekomst voor kinderen was het doel van een benefietconcert in Rome waarvoor platenproducer Quincy Jones tweehonderd artiesten op de been had weten te brengen.

Rome beleefde gisteren de opvolger van het benefietconcert We are the world uit 1985. Dit keer niet voor de hongersnood in Ethiopië, maar voor kinderen die het slachtoffer zijn van oorlogen. Platenproducer Quincy Jones, in 1985 de drijvende kracht achter We are the world, achtte het tijd voor een nieuwe daad en bedacht: We are the future.

In het unieke decor van Circus Maximus, waar tweeduizend jaar geleden de Romeinen paardenrennen organiseerden, zagen honderdduizenden mensen tweehonderd artiesten acte de présence geven. Jazz, pop, Afrikaanse ritmiek, en klanken uit het Midden-Oosten wisselden elkaar af. Het was een hele toer geweest, zo erkende Quincy Jones, de grote man achter Michael Jackson in de jaren tachtig, om artiesten van naam warm te krijgen voor zijn initiatief. ,,Nog moeilijker dan ratten van een zadel voorzien,'' aldus Jones. De donkere wolken die zich samenpakten aan het begin van de avond dreigden zijn inspanningen helemaal tot een flop te degraderen.

Maar de grote opkomst van het publiek en het schitterende decor maakten veel goed. Carlos Santana speelde een nummer mee met Herbie Hanckok. Alicia Keys trad op. Norah Jones was er. Ennio Morriocone vertolkte met orkest Once upon a time in America. De Italiaanse rockster Zucchero Fornaciari zong, evenals Khaled, Andrea Bocelli en minder bekende artiesten als de Irakees Kazem Al Sahir.

Het publiek was opvallend internationaal. Een Zweedse, die veertien dagen voor haar bedrijf in Rome werkte, besloot een kijkje te nemen met haar collega's. Boomlange Afrikanen sms-ten volop met hun vrienden. Een Nederlander danste met een uit het hotel gestolen deken om zich heen. En de Italianen applaudisseerden het hardst voor de aanvoerder van AS Roma die beloofde dat hij tijdens het EK voetbal met een T-shirt van We are the future onder het nationaal tenue zou spelen.

Tijdens de changementen overgoten supermodel Naomi Campbell, actrice Angelina Jolie, maar ook Oprah Winfrey en VN-secretaris-generaal Kofi Annan, het publiek met mooie woorden over een betere toekomst voor de kinderen. Woorden die echter niet echt bij het publiek leken te beklijven.

Het concert ging vooraf aan de derde conferentie van het Glocal Forum dat vandaag plaatsvindt in Rome en waar burgemeesters van steden uit het westen met hun collega's uit steden als Nablus, Kigali, Kabul, Freetown, overleggen hoe men elkaar concreet kan helpen. Op het podium gaven een Israëlische en een Palestijnse burgemeester elkaar symbolisch een hand.

Het spektakel is gisteren rijkelijk gelardeerd met reclames door MTV Italië uitgezonden en zal later in verkorte versies in andere landen op televisie te zien zijn. Quincy Jones hoopt met de uitzendrechten, een dvd en de opbrengsten van de nieuwe single We are the future tien miljoen dollar op te halen.

    • Bas Mesters