AEL-gast geweigerd

De Nederlandse regering geeft Qasi Hussein Ahmed, leider van de Pakistaanse fundamentalistische moslimpartij Jamaat-e-Islami, geen toestemming naar Nederland te reizen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Hussein Ahmed was uitgenodigd door de Arabisch-Europese Liga (AEL) om aanstaande vrijdag een lezing te geven op de Haagsche Hogeschool. Vorige week weigerde de Hogeschool echter de ruimte te verhuren. Ook het Congrescentrum in Den Haag weigerde een zaal beschikbaar te stellen.

De beslissing om Hussein Ahmed de toegang te ontzeggen, is genomen door de bewindspersonen van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken, Justitie en Vreemdelingenzaken. Volgens de woordvoerder beschikken deze over informatie dat Hussein Ahmed ,,een gevaar vormt voor de openbare orde en de nationale veiligheid''.

De Pakistaanse partij Jamaat-e-Islami steunde het Talibaan-regime in Afghanistan en wordt verdacht van banden met Al-Qaeda. De Pakistaanse ambassade in Den Haag spreekt in een reactie van ,,een verkeerde beslissing''. ,,Dit zal niet goed vallen bij veel mensen in Pakistan'', zegt Malik Azhar Ellahi, tweede man op de ambassade.