Acteursleed in Rome

Ramses Shaffy en Joop Admiraal hebben in 1960 vergeefs getracht carrière te maken in Rome. Hun brieven uit die tijd zijn nu gebundeld.

Joop Admiraal besefte al snel dat er in Rome weinig werk te vinden zou zijn voor twee onbekende acteurs uit Nederland. Al in oktober 1960, kort na hun aankomst, schreef hij over Visconti's film Rocco en zijn broers met Alain Delon: ,,Ik kende Alain Delon helemaal niet, maar ik heb hem dan nu wel goed gezien. Ramses Shaffy en Joop Admiraal zijn niet heel erg nodig hier.'' En toch bleven ze er nog tot de daaropvolgende zomer wonen. Zo snel gaven ze het niet op.

Admiraal en Shaffy waren beiden verbonden aan de Nederlandse Comedie, toen ze in 1960 besloten tot hun Romeinse avontuur. Ze verbleven er bijna een jaar – en in die tijd correspondeerden ze met hun collega en vriendin Shireen Strooker, die in Amsterdam in hun huis woonde. Zij heeft hun brieven altijd bewaard en nu gepubliceerd in het bundeltje Brieven uit Rome, dat gistermiddag tijdens een lunch in Italiaanse sfeer is gepresenteerd.

,,Als twee volslagen provincialen in idiote kleren'', zoals Shaffy schreef, kwamen ze destijds in Rome aan. Ze kwamen in contact met agenten, werden voorgesteld aan regisseurs en acteurs, maar veel verder dan wat synchronisatie- en figuratiewerk kwamen ze niet. Admiraal verdiende zestig gulden door mee te lopen in een modeshow (,,heb vanmiddag heel slecht geshowd'') en Shaffy speelde in een paar reclamefilmpjes voor Knorr-soep (,,ik geloof dat het lendewater is, wat ik doe'') en zong enkele avonden liedjes bij de piano in een club, voor dertig gulden per avond. Maar ook dat leidde tot niets: ,,Ik voel me er absoluut niet thuis, heb geen werkelijk contact met het publiek, dat me aan zit te kijken of ik van Mars kom, hetgeen mij weer gegeneerd maakt, dus het lijkt nog nergens op.''

Voortdurend werden de twee gekweld door geldnood. Als ze naar een auditie moesten, hadden ze soms geen geld om met de tram terug te gaan naar hun appartementje.

Telkens vroegen ze Shireen Strooker geld te sturen, of in Nederland aan te dringen op spoedige betaling voor de artikeltjes die ze leverden aan damesbladen als Eva en Rosita. Ook deden ze soms zaken met Henk van der Meijden van De Telegraaf. In eigen land wilde Shaffy nooit met Van der Meijden praten ,,omdat hij zo slecht schrijft'', maar nood brak wet. Voor een foto van Shaffy in Rome kregen ze zestig gulden.

,,Ons geld is morgen op, en we zullen wel zien'', schreef Shaffy in zijn laatste brief. ,,Ik weet nu absoluut zeker dat we geen schijn van kans hebben in Rome.'' Vlak voordat ze terugkeerden naar Amsterdam, reisde Strooker met haar toenmalige vriend Ton Lensink naar Rome om gevieren een filmpje voor de NCRV te maken. Daarvan is in de omroeparchieven echter niets meer te vinden.

    • Henk van Gelder