Aanslag op zus van wijlen Djindjic

De zuster van de in maart vorig jaar vermoorde Servische premier Zoran Djindjic, Gordana Djindjic-Filipovic, is zaterdag het slachtoffer geworden van een aanslag. Familieleden van Djindjic waarschuwden vorige week al dat zij voortdurend werden bedreigd.

In Valjevo, tachtig kilometer ten zuidwesten van Belgrado, drongen zaterdagavond twee in het zwart geklede mannen – van wie er een een motorhelm droeg – het zomerhuis van Gordana binnen, vroegen haar naar een lijst waar ze niets van wist en dienden haar vervolgens een injectie met een nog onbekende stof toe. Ze zakte in elkaar en verloor het bewustzijn. Haar man vond haar toen hij later thuiskwam. Gordana, een 53-jarige gepensioneerde arts, ligt sindsdien in het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. Het toegediende middel lijkt volgens de Servische justitie op een sterk kalmeringsmiddel.

De politie behandelt de zaak als een poging tot moord. De aanvallers zouden de vrouw hebben toegevoegd dat het om ,,een waarschuwing'' ging en dat de hele familie-Djindjic wordt vermoord als de hoofdverdachte van de moord op Djindjic, Milorad Lukovic alias Legija, wordt veroordeeld. Lukovic, vroeger leider van Servië's machtigste maffiabende, gaf zich eerder deze maand aan.

Vorige week waarschuwden Gordana Djindjic, Djindjic' moeder Mila en zijn weduwe Ruzica, dat ze voortdurend anonieme telefoontjes krijgen over de consequenties van een veroordeling van de topverdachten in het proces-Djindjic. Gordana was bescherming door de politie aangeboden, maar dat aanbod had ze van de hand gewezen. Djindjic' moeder en weduwe hebben wel politiebescherming geaccepteerd.