Zwarte roodstaart

In de schaduw van bolder 43 in de Schiehaven, een nu stille zijtak van de robuuste Rotterdamse haven, schiet een donker vogeltje als een schim met vliegensvlugge vleugelslag heen en weer. Onmiskenbaar: het is de zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros), het mannetje. De bovenzijde is leigrijs, de vleugel vertoont de karakteristieke witte vlek. Scherp getekend kopje en dan natuurlijk de roestrode staart die hij bij elke rusteloze beweging, in de vlucht en als hij landt, opent en dichtvouwt als een waaier. Van oorsprong is de zwarte roodstaart een bergbewoner van Zuid- en Midden-Europa. Na de Tweede Wereldoorloog maakte hij de sprong in noordoostelijke richting, aangetrokken door een landschap van puinhopen. De betonnen kade met zijn kliffen en richels is voor de zwarte roodstaart een voortreffelijk rotsachtig leefgebied. In Rotterdam is hij terug in de bergen.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks