Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Wordt eerlijkheid gestraft?

Mijn schoonmoeder zat drie jaar geleden in de bijstand. Een jaar geleden werd ze 65 jaar en ontving toen AOW. Omdat zij enkele jaren in het buitenland woonde, vult de gemeente haar gekorte AOW aan tot bijstandsniveau. Drie jaar geleden overleed haar moeder en daarom erfde ze onlangs 40.000 euro. Zij meldde dit bij de gemeente en deze vertelde dat ze de bijstand tot aan de dood van haar moeder moet terugbetalen. Ik vind dit zeer onrechtvaardig, omdat indien zij geen AOW-aanvulling ontving, de gemeente het niet zou kunnen verhalen. Eerlijkheid wordt zo gestraft. Hoe kan ik de terugvordering afwenden?

(A. van L.)

Uw schoonmoeder kan in beroep gaan, maar ik betwijfel of dit helpt. De beslissing lijkt mij logisch en eerlijk, want uw schoonmoeder had te veel vermogen voor een bijstandsuitkering, maar ze kon er toen nog niet over beschikken. De uitkering krijgt dan achteraf het karakter van een voorschot, dat geheel of voor een deel wordt teruggevorderd.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele