Verfrissend 2

Inzender Tent (W&O, 8 mei) is verstoord dat ik ``vereuropeanisering'' gebruik om de bureaucratisering van ons wetenschapsbeleid te omschrijven. Hij vraagt mij een ``concreet businessplan voor het Europese onderzoeksbudget''. ``Helaas'', schrijft Tent, zal mijn antwoord wel weer luiden: ``laat het (management) over aan de wetenschap en alles komt goed.'' Goed geraden! De National Institutes of Health in Amerika, de meest succesvolle onderzoeksorganisatie ter wereld, wordt gerund door onderzoekers en daar kan Europa een voorbeeld aan nemen. Dat lijkt nu ook te gebeuren. De Europese Commissie heeft op 14 januari 2004 laten weten dat er ook Brussels geld naar basaal onderzoek mag stromen en de Commissie steunt de oprichting van een Europese Research Council (voor en door serieuze onderzoekers!), die dat onderzoeksgeld gaat verdelen. Met het komende voorzitterschap van Nederland in Europa krijgt Balkenende een gouden kans om geschiedenis te schrijven: onze premier die als een ware Hercules de Europese Research Council van de grond tilt, ondanks alle tegenwerking van de Brusselse bureaucraten. We zullen zien.

    • Piet Borst Bussum