Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Unilever wint olie uit inheemse boom Ghana

Unilever gaat samen met de lokale bevolking in Ghana olie winnen uit zaden van de inheemse Allanblackia-boom. Van de olie, die de Ghanezen al jaren gebruiken bij het koken, gaat het bedrijf margarine en zeep maken. De eerste margarine ligt dit najaar in de Ghanese winkels. Unilever wil later in Tanzania en Nigeria een soortgelijke productie beginnen. Uiteindelijk is de margarine ook bestemd voor de markt in Europa.

Unilevers belangrijkste reden voor deze stap is het verkrijgen van een nieuwe grondstof, vertelde een woordvoerder. Daarnaast wil het concern zorgen dat de lokale bevolking hiermee een extra bron van inkomsten heeft. Unilever werkt voor dit project samen met drie ontwikkelingsorganisaties: de World Conservation Union, het World Agroforestry Centre en SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisaties.

De eerste twee zullen zich bezig houden met de ecologische aspecten van de Allanblackia-teelt. De laatste adviseert over de arbeidsomstandigheden in het gebied.

De Allanblackia-boom groeit vooral op gecultiveerde landbouwgrond, maar is ook te vinden in tropisch regenwoud. De zaden vallen vanzelf uit de boom. De lokale bevolking verzamelt ze en verkoopt ze per kilo. Vanaf dat punt neemt Unilever de productie over. Een proefproject dat inmiddels is uitgevoerd liet zien dat alle betrokken partijen er beter van worden.

Een onderzoeker van Unilever `ontdekte' de boom vijf jaar geleden. De olie die uit de zaden kan worden gewonnen, bleek gunstige eigenschappen te hebben. Zo is de olie prima smeerbaar, aldus de woordvoerder. Zij heeft de Allanblackia-margarine inmiddels geproefd en volgens haar is de smaak gelijk aan die van de bekende margarines.

The Bodyshop werkt al jaren op deze manier met lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden samen. Benelux-directeur J. Oosterwijk: ,,Ik ben blij dat we een medestander hebben gevonden. Ik hoop dat meer bedrijven ervoor kiezen op grote schaal kleinschaligheid in te voeren.''