Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

U zwemt in uw geld

Ik bezit een aandelenpakket van 200.000 euro, waar ik nauwelijks aan kom. Op een internetrekening staat 300.000 euro en maandelijks middel ik automatisch een bedrag naar het wereldaandelenfonds van mijn bank. Binnenkort erf ik 400.000 euro. We hebben het geld niet nodig en twee biefstukken per dag eten we toch niet. Ik wil die 400.000 euro op een internetrekening van een degelijke bank (liefst in Spanje) zetten. Later gebruiken we dat bedrag deels om daar een appartement te kopen. Ik wil namelijk niet alles in Nederland houden. Gewoon voor de spreiding. Het geld moet voor de kinderen intact blijven, na aftrek van de erfenisbelasting dan. Wij geven alles netjes op bij de fiscus. Welke bank moeten we nemen?

(B. van de D.)

U zwemt in het geld, lijkt mij. Zoveel geld dat u tegen betaling best een allesomvattend financieel plan kunt laten opstellen door een nalatenschapsplanner (estate planner). Dat lijkt me onder meer nodig om de erfenisbelasting te drukken. U moet alvast gaan schenken aan de kinderen. Waarom uw geld op een Spaanse bank beter af is dan hier, begrijp ik niet. Ze hebben daar ook euro's en dezelfde rente als wij. Is dat risicospreiding? Een appartement in Spanje is allang niet meer zo goedkoop als tien jaar geleden. Kijk eens of u wat kunt investeren in een van tien nieuwe EU-landen. Ik zou kiezen voor een bank voor vermogende particulieren.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele