Transformatie Atos mislukt

De overname van Sema door Atos Origin, voor 30 procent eigendom van Philips, had het concern moeten transformeren. De combinatie van de twee automatiseerders zou bijna tweemaal zo'n hoge omzet krijgen als Atos alleen. Het probleem is dat de transformatie op een fiasco lijkt te zijn uitgelopen. Toegegeven, de overname was altijd al een groot risico. Sema was een slecht geleid bedrijf en verwezenlijkte vorig jaar een operationele winst vóór belastingen van slechts 50 miljoen euro, op een omzet van 2,3 miljard euro. Maar Atos rechtvaardigde de aankoop voor 1,3 miljard euro door er op te wijzen dat het slechts 56 procent van de omzet op tafel hoefde te leggen.

Het concern heeft minder gekregen dan waarvoor het dacht te hebben betaald en denkt nu dat de goodwill een waarde vertegenwoordigt van 1,4 miljard euro, 600 miljoen euro méér dan het eind vorig jaar inschatte, omdat het de pensioenvoorzieningen heeft verhoogd en de marktwaarde van verworven bezittingen heeft verlaagd. Atos zegt dat de goodwill verder kan worden aangepast.

In de automatiseringsbranche zijn bezittingen schaars, maar nu de goodwill 95 procent is van het overnamebedrag, ziet het ernaar uit dat Atos weinig meer dan gebakken lucht heeft gekocht.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran