Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Maarten Engwirda, lid van de Europese Rekenkamer, over de uitbreiding van de EU en het gevolg daarvan voor geldstromen in Brussel. En een gesprek met de Kamerleden Nebahat Albayrak (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) over hun ervaringen in Irak. Ned.3, 12.08-13.00u.

INFORMATIEF

Schepper & co. Historicus en filosoof Ronald van Kesteren, auteur van Het verlangen naar de Middeleeuwen, praat over middeleeuwse gevels, de Efteling, gothic-mode, neo-gotische kerken en films als Lord of the rings. Verder de oorsprong van de uitdrukking `je er met een jantje-van-leiden van afmaken'. Ned.1, 16.03-16.28u.

Close-up. Het raadsel van Troje, een van de grootste verhalen aller tijden: de Griekse legende van de Trojaanse prins Paris die verliefd werd op Helena van Mycene en zo een oorlog uitlokte. Professor Manfred Korfmann doet sinds 1988 opgravingen op de plek waar Troje gelegen zou hebben. Zijn ontdekkingen werpen nieuw licht op de Trojaanse mythe.

Tegenlicht. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.55-21.45u.

Het Geluk van Nederland. Chatten en daten via het internet heeft zich in korte tijd ontpopt tot dé nieuwe contact- en communicatievorm. Toch rust er in bepaalde kringen nog een taboe op. Aan het woord komen enkele Nederlandse vrouwen die via internet aan de man komen. Ned.3, 22.40-23.25u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Satirische nieuwsquiz met Raoul Heertje en Jan Jaap van der Wal. Gasten: Gijs Wanders (NOS Journaal) en Gallyon van Vessem (SBS Actienieuws). Presentatie: Harm Edens. Ned.2, 20.57-21.43u.

I ♡ 70's. Retroprogramma, vandaag over het jaar 1972. Met nostalgische televisiemomenten: Wie van de drie, Tita Tovenaar, Loekie de Leeuw. De Nederlandse pornoactrice Kim Holland praat over de film Deep Throat. Net5, 21.40-22.55u.

Jiskefet. Eerste aflevering van nieuwe tiendelige reeks. Ned.3, 22.10-22.40u.

MUZIEK

C-majeur. Moesorgski. Schilderijen van een tentoonstelling. Solist: pianist Evgeni Kissin. Ned.1, 15.13-16.03u.

SPORT

(Wachten op) Holland Sport. Steeplechase-loper Simon Vroemen legt uit hoe de hindernis `de waterbak' het beste genomen kan worden. Verder aandacht voor darts met de Nederlandse wereldkampioen junioren Jerry Hendriks en de nummer drie van de wereld bij de vrouwen, Kelly Raaphorst. Presentatie Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Danny, the Champion of the World (Gaviv Miller, 1989, Engeland). Roald Dahl-verfilming ademt nostalgisch verlangen naar het idyllisch groene Engeland van 1955. Garagehouder en zijn zoon (Jeremy en Samuel Irons) ontmaskeren moddervette projectontwikkelaar. Ketnet, 11.25-13.00u.

Smokey and the Bandit (Hal Needham, 1977, VS). Buitengewoon succesvol regiedebuut van stuntman Needham is melige achtervolgingskomedie waarin sheriff Jackie Gleason permanent aast op dranksmokkelaar Burt Reynolds en zijn liefje Sally Field. Kreeg twee vervolgen. Veronica, 18.40-20.30u., onderbroken door reclame.

Bad Boys (Michel Bay, 1995, VS). Producenten van Top Gun en de Beverly Hills Cop-serie lieten een debuterende clip- en reclamespecialist een actiefilm regisseren over een undercoverduo van de narcoticabrigade van Miami, dat af moet rekenen met een Europese schurk. Lawaaiig vakwerk zonder een greintje persoonlijkheid. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

In Dreams (Neil Jordan, 1999, VS). Stuurloze psychologische griezelfilm met Annette Bening als kinderboekenschrijfster met voorspellende dromen over kindermoorden. BBC1, 0.15-1.55u.

The Family Jewels (Jerry Lewis, 1965, VS). Jerry Lewis speelt zeven hoofdrollen in klucht, onontbeerlijk voor zijn fans. Jonge erfgename dient uit zes ooms beschermheer te kiezen. Lewis speelt ook de chauffeur. Maandag, SBS6, 12.35-14.30u., onderbroken door reclame.

RADIO

De andere wereld van zondagmorgen. Gesprek met Tineke Lodders, voorzitter van de protestantse ontwikkelingsorganisatie ICCO, over het conflict in het Midden-Oosten en de mogelijke invloed van particuliere initiatieven. Radio 1, 07.05-08.00u.

Vroege vogels. Radioprogramma met Karin van den Boogaert en Ivo de Wijs over natuur en milieu . Vanochtend aandacht voor de rietoogst die moerasvogels bedreigt en antwoord op de vraag hoe `groen' de Europese politieke partijen zijn. Radio 1, 8.10-10.00u.

OVT. Hans Schoots over zijn boek Van Fanfare tot Spetters over de Nederlandse filmgeschiedenis. Willebrord Nieuwenhuis, auteur van Vietnam, de nooit verdwenen oorlog en de antropoloog John Kleinen praten over de vraag of Irak een tweede Vietnam wordt. Verder aandacht voor de 250ste geboortedag van Jacob Haafner (schrijver, voorloper Multatuli) en Maand van het draaiorgel en het 50-jarig bestaan van de Kring van Draaiorgelvrienden. Radio 1, 10.02-12.00u.

Uitgelicht. Karel de Rooij en Peter de Jong (het voormalige duo Mini en Maxi) over `Wachten op Godot' – waarin ze samenspelen met Peter Tuinman en Stefan de Walle – van Samuel Beckett. Deze voorstelling gaat op 22 mei in première bij het Nationale Toneel. Verder aandacht voor componist Martin van Dijk. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bracht een ode aan hem. Jenny Arean, Joost Prinsen, Hans Dorrestijn, Jurrian van Dongen en anderen zingen liedjes van Van Dijk. Radio 2, 20.05-23.00u.