Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Lijn 25. De NOS reist met een bus door de Europese Unie. Vanavond vanuit het Spaanse Barcelona. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Het bezoek van Nederlandse parlementariërs aan Irak. Ned.3, 22.20-22.57u.

INFORMATIEF

PuR. Duits jeugdprogramma besteedt vandaag aandacht aan geweld op scholen. ZDF, 11.35-12.00u.

Nieuwslicht. Cabaretier Paul Groot met zijn Jan Wolkers-imitatie én Jan Wolkers zelf doen een poging stemherkenningscomputers om de tuin te leiden. Verder aandacht voor de vraag waarom er in Nederland meer kanker voorkomt dan in veel andere landen. Midas Dekkers buigt zich over het Eurovisie Songfestival. Ned.3, 21.15-22.00u.

Zij gelooft, zij niet. Esther kreeg het geloof met de paplepel ingegoten, maar zei de kerk vaarwel toen haar broertje Jozua overleed. ,,De dood van mijn broertje werd door mijn vader uitgelegd als de wil van God. Daar begreep ik niets van.'' Esther en haar vader gaan in het EO-programma de confrontatie aan. Ned.1, 23.06-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Ex-verpleegkundige Paula Lampe, auteur van Het Moeder Teresasyndroom over ziekenhuispersoneel dat grenzen overschrijdt, gaat in debat met Ludo Janssen van de Vereniging van Ziekenhuizen over onder andere de rechtszaak tegen Lucia de B. Ned.1, 20.31-21.05u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd zang. Vierde en laatste finaleavond, m.m.v. het Muntorkest o.l.v. Marc Soustrot. Daarna volgen de deliberatie en de proclamatie van de laureaten. Canvas, 20.15-01.00u.

EUROVISIE SONGFESTIVAL

Weakest Link. Engelse kennisquiz gepresenteerd door Anne Robinson. Special met oud-deelnemers aan het Songfestival. BBC1, 18.25-19.15u.

Voor alle fans: Songfestival. Om alvast in de stemming te komen: een potpourri van Nederlandse songfestivalliedjes van weleer. Archiefopnamen van onder meer Lenny Kuhr, Rudi Carrell, Ben Cramer, Teach-In, Sandra & Andres, Heddy Lester, Gerard Joling, Maribelle en Ruth Jacott. Ned.2, 20.35-21.00u.

Finale Eurovisie Songfestival. Nederland plaatste zich woensdag tussen veel lawaaiige discomuziek en valse noten met het ingetogen Without you voor de finale van vanavond. Re-union treedt als zevende aan in Istanbul, na Julie & Ludwig (Malta) met On again... off again en vóór Max (Duitsland) met Can't wait until tonight. Europese kijkers kiezen de winnaar. De volgorde van optreden: 1. Spanje; 2. Oostenrijk; 3. Noorwegen; 4. Frankrijk; 5. Servië en Montenegro; 6. Malta; 7. Nederland; 8. Duitsland; 9. Albanië; 10. Oekraïne; 11. Kroatië; 12. Bosnië-Herzegovina; 13. België; 14. Rusland; 15. Macedonië; 16. Griekenland; 17. IJsland; 18. Ierland; 19. Polen; 20. Groot-Brittannië; 21. Cyprus; 22. Turkije; 23. Roemenië; 24. Zweden. Commentatoren: Willem van Beusekom en Cornald Maas. Ned.2, 21.00-00.10u.

FILM

The Red Shoes (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1948, Engeland). Smaakvolle, destijds zeer vernieuwende balletklassieker van Powell & Pressburger over ambities in de balletwereld, waarin een toespeling valt te herkennen op de vermaarde relatie tussen Nijinsky en Diaghilev. Met Moira Shearer, Anton Walbrook. BBC2, 16.10-18.20u.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met Gene Hackman, Jon Voight. Net5, 21.00-23.30u., onderbroken door reclame.

Alien Resurrection (Jean-Pierre Jeunet, 1997, VS). Sigourney Weaver speelt een gekloonde versie van de in de vorige aflevering gesneuvelde Ellen Ripley in amusante vierde deel van de hightech science-fictionserie over buitenaardse monsters met een meedogenloze voortplantingsdrift. Tegenspeelster Winona Ryder onderstreept de vrouwelijk superioriteit in deze film. Minder megalomane regie van Jean-Pierre (Delicatessen) Jeunet. Yorin, 22.00-0.05u., onderbroken door reclame.

Fight Club (David Fincher, 1999, VS/Duitsland). Mannelijke agressie is zowel het kwaad als de verlossing in omstreden, gewiekste satire van de regisseur van Se7en. Verveelde zakenman Edward Norton en anarchist Brad Pitt beginnen een vechtclub waar men elkaar onbekommerd in elkaar mag slaan. BBC2, 22.15-0.30u.

The Godfather III (Francis Ford Coppola, 1990, VS). Verdeeld ontvangen vervolg op Coppola's twee maffia-films ui 1971 en 1974. Warrig scenario met het Vaticaan als geldwasserij. Michael Corleone alias Al Pacino probeert het familiebedrijf te legaliseren, ondanks psychopatisch gewelddadige bastaard-neef Andy Garcia. Coppola's dochter en latere regisseuse Sofia speelt een volgens vrijwel iedereen rampzalige bijrol. Veronica, 22.20-1.15u., met reclame.

Dlug/The Debt (Krzysztof Krauze, 1999, Polen). Mistroostige thriller zou op ware feiten berusten. Twee jonge ondernemers worden er ingeluisd door een maffioso en kloppen vergeefs bij de politie aan. Ned.3, 0.55-2.35u.

RADIO

Opium. Schrijfster en beeldend kunstenaar Pam Emmerik, die haar inspiratie op niet al te voor de hand liggende plaatsen vindt, zoals in een vettige snackbar maar ook in het Rijksmuseum, geeft haar visie op het werk van anderen en op dat van haarzelf. Verder te gast Danila Cahen die de tijdelijke locatie van het Stedelijk Museum in het voormalige TPG-gebouw in Amsterdam bezocht. Radio 1, 19.04-20.00u.

Nachtdienst. Vragen van luisteraars worden beantwoord door luisteraars. Radio 1.02-5.00u.