Stedelijk zoekt nieuwe directeur via internet

Er hebben zich al meer dan honderd architecten gemeld voor de verbouwing en nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het zoeken naar een nieuwe directeur blijkt lastiger. Volgende week plaatst het museum een vacature op het web.

Dat zei interim-directeur Hans van Beers gisteren tijdens een voorbezichtiging van het tijdelijke onderkomen van het Stedelijk Museum in het TPG-gebouw. Zondag opent het Stedelijk Museum CS voor het publiek. In het voormalige distributiecentrum van de PTT, omgedoopt tot Post CS, zullen op andere etages ook het kunstenaarsinitiatief W139 en het designcentrum Post Amsterdam (het voormalige Pakhuis Amsterdam) ruimtes inrichten.

De zoektocht naar een nieuwe directeur voor het Stedelijk Museum in Amsterdam wil nog niet echt vlotten. Volgens Van Beers heeft hij ,,zo'n beetje iedereen in Europa'' aangeschreven met de vraag wie ,,de nummer één moet worden in Amsterdam''. Maar tot nu toe zijn nog geen kandidaten komen bovendrijven. ,,Het aantal aanmeldingen is nul'', aldus Van Beers.

De Stedelijk-directeur vergelijkt de procedure met die van een burgemeestersbenoeming: ,,Je moet een naam eerst af en toe noemen en kijken hoe die valt.'' Er is volgens Van Beers nog niemand gevraagd om te solliciteren. Ook zullen vooralsnog geen advertenties in de kranten verschijnen. Wel wordt volgende week een vacature op het web geplaatst. Van Beers heeft ,,goede hoop'' dat de benoeming eind deze zomer bekendgemaakt kan worden.

Het vinden van een architect voor de nieuwbouw van het Stedelijk aan het Museumplein lijkt gemakkelijker. Onlangs werd het plan van eisen opgesteld. Daarop hebben al meer dan honderd architecten zich gemeld. Volgens de huidige planning zal het nieuwe Stedelijk Museum eind 2007, begin 2008 geopend worden. Tot die tijd zal het museum gehuisvest zijn in het TPG-gebouw nabij Amsterdam Centraal Station.